Du är här

2013-05-22 - Byggbloggen
Vår mood board för huset där vi sätter upp en del av de inspirerande bilder vi hittar och på produkter vi funderar över. Notera den fina bananbladstapeten som vi nog inte har råd med.

Bygglovet är klart

Fort som attans gick det till slut. Igår fick vi besked att vi fått bygglov, nu ska vi fixa startbesked.

Att bygga hus är som att röja på vinden, det tar aldrig slut och det kommer alltid fram någonting man inte visste fanns där som man måste ta ställning till vad man ska göra med.

När vi precis började fundera på att bygga hus visste jag inte ens att en sak som startbesked fanns. Nu känns det konstigt att jag en gång i tiden inte visste detta. Så är det väl med all kunskap, men att bygga hus för första gången är som att ta en snabbkurs i allt du inte visste om en sak du inte visste att du behövde veta.


Det här visste jag inte för ett halvår sedan:

  • Om en hantverkare inte gör som man vill är det inte säkert att hen kommer att ändra det.
  • Hur en infiltrationsanläggning fungerar.
  • Att det finns kombinerade kyl/frysar med större kylutrymme än frys.
  • Att det ska vara så svårt för den som gör en ritning på ens hus att sätta trappen på rätt ställe.
  • Det finns regler för hur trappor ska vara utformade – så strikta regler att det är svårt att göra en vettig trapp i mindre hus. Jag trodde att det mest handlade om rekommendationer.
  • Alla har olika åsikter om vad som ska prioriteras vid ett bygge (till exempel köksö eller gott om plats för stort matsalsbord, stooor soffgrupp eller mer plats för ett mindre matsalsbord, större badrum istället för större hall, klassiskt system för att styra allt eldrivet eller ett modernt datastyrt system) och om du inte delar deras åsikter och vill bygga exakt som de gjort så kommer de att tycka att du är dum i huvudet och inte förstår ditt eget bästa.
  • Att vi ska bygga just det hus vi nu ska bygga.
Dela med dig av denna artikel på: