Örnsköldsvik

Nya centrala lägenheter när kommunen byter lokaler

Kommunstyrelsen kommer vid sitt nästa arbetsutskott onsdagen den 29 maj att behandla ett ärende om att kommunen lämnar kontorslokalerna på Nygatan 18-20 och istället nyttjar det idag tomma huset Kronan i Inre hamnen.

Förslaget innebär att ett 50-tal attraktiva lägenheter kan byggas på Nygatan och att kommunen får, förutom nuvarande stadshus på Nygatan 16, ett ändamålsenligt och lättillgängligt stadshus även i Inre hamnen.

– Mycket positivt att både kunna åstadkomma bostäder, och därmed en försäljning och intäkter till kommunen, och dessutom förbättra våra kontorslokaler för både besökare och medarbetare, kommenterar kommundirektör Bengt Westin.

Om beslutet går igenom kommer fastighetsförsäljningen att kunna inledas under hösten 2013. Förutom Nygatan 18-20 föreslås försäljningen, för att kunna bli ett än mer attraktivt försäljningsobjekt, också ska omfatta intilliggande Fabriksgatan 10 som idag ägs av Övikshem.

 – Kommunstyrelsen har uppdraget att jobba för fler bostäder för äldre, säger kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström. Nu ser vi goda möjligheter till detta och också till att minska lokalytor inom kommunkoncernen som är ytterligare en viktig uppgift.

 
Den utredning som har gjorts utgår från att så få och så små ingrepp i Kronanfastigheten som möjligt ska göras. Den renovering som man ändå räknar med kommer att behöva göras, det vill säga VVS-, el- och målnings- och golvarbeten, inleds först med projektering och inflyttning beräknas kunna ske under andra kvartalet 2014. Totalt räknar kommunen på renoveringskostnader på omkring 21 miljoner kronor.
 
Vilka verksamheter som ska flytta in i Kronan kommer nu att studeras närmare. Utgångspunkten är att båda stadshusen ska fungera bra för besökarna och ha bra arbetsmiljö. Kommundirektör Bengt Westin räknar med att ett beslut om omflyttningar kan vara klart under hösten förutsatt att kommunstyrelsen fattar ett positivt beslut den 4 juni och kommunfullmäktige den 17 juni.
Publicerat