Hus & Trädgård

Informativ biodlarträff i Örnsköldsvik

Örnsköldsviks Biodlarförening hade söndag den 9 juni en lite sen Vårträff ute hos Vanja Strands bigård i Tennviken.

Under vårträffen där deltog även medlemmar ur Tvillingsta biodlingsgrupp tillsammans med drygt 40-talet andra intresserade biodlare från trakten. Ulla och Hans Löfgren från Stöcksjö Biredskap var också närvarande, för att ta upp beställningar och leverera tillbehör till biodlarna.

För oss som ännu räknar oss till nybörjarna, var det mycket värdefull information som vi fick under träffen. Vår erfarenhet är att just biodlare är väldigt villiga att hjälpa varandra med råd och tips, för att underlätta för varandra och som vägledning till nybörjare. Vi har blivit väldig väl omhändertagna av såväl Jan Mikaelsson som varit vår vägledare och föreningens ordförande Gösta Norberg som vi slungat honungen hos, förutom råd och tips vi fått från Stellan Hägglund och Gurk-Eva.

Denna vinter har varit svår för våra små flitiga “husdjur”, då 23 % av biodlarnas samhällen dött mot normalt 13 %, enligt Sveriges Biodlares Riksförbunds enkät.

Vid träffen framkom att vi har liknande erfarenhet även inom Ö-viks Biodlarförening. En av orsakerna tros vara att vintern varit för lång och då hinner det inte återfödas nya bin och generationsväxlingen, som normalt sker i april och maj, blir försenad. Bidöden tros även bero på att förra sommaren var för dålig, då bina fick dålig näring och blev för klena, eller att vinterutfodringen inte var tillräcklig för en så lång vinter. Förlusten av bisamhällen drabbar inte bara biodlarna själva utan drabbar även samhället i stort, eftersom bina är så viktiga och effektiva pollinerare.

Fruktodlare brukar hyra in bikupor under pollineringssäsongen, eftersom bina både bidrar till rikligare skörd och även till att frukterna blir jämnare och finare i formen. Det gäller även t.ex. jordgubbar.  Att det blir fler ärter och bönor i “baljorna” genom god pollinering, är det nog inte många som känner till. Bina uppskattar även blommor som för oss människor är oansenliga, då de gärna söker sig till hallon ris, vinbärs- och krusbärsbuskar.

Att bärskördarna blivit rikare, har vi redan kunnat konstatera ute på vårt koloniområde i Tvillingsta.

Nu börjar binas ekonomiska betydelse uppskattas även på EU- nivå. Därför kommer man i framtiden förhoppningsvis att än mer värdera biodlarnas viktiga sysslor och se dem som en tillgång för hela samhället och därmed uppmuntra en yngre generation till att ta vid och hålla biodlingen vid liv även i framtiden.

Vid biodlarträffen bjöds på kaffe med smörgås efter förevisning av en “vaxsmältningsmaskin”, som tidigare varit en stor potatiskokare vid ett regemente i Norrköping.

Som avslutning ordnades ett uppskattat lotteri med vinster, som passade in på vår gemensamma verksamhet. Sammanfattningsvis kan vi nybörjare konstatera att vi fick en hel del nyttig information vid träffen, att smälta och försöka använda oss av i praktiken framöver.

 

Anders Edlund Tvillingsta Biodlingsgrupp

Publicerat