Du är här

2013-06-17 - Köpmanholmen
Trysunda gästhamn. Foto: Örnsköldsviks kommun

En skärgård i världsklass

Ett upprustat Trysunda välkomnar till Höga Kusten.

I Höga Kustens skärgård görs den största satsningen någonsin. Örnsköldsviks kommun driver nu den andra etappen av EU-projektet "En skärgård i världsklass" där totalt 64 miljoner, varav drygt 22 miljoner är kommunala medel, investeras i infrastruktur, tillgänglighet och marknadsföring. Satsningarna syftar till en stärkt besöksnäring genom höjd standard på kajer och serviceanläggningar, ökat antal båtplatser och ökad tillgänglighet för turister.

Vackra Trysunda står redo
Den 15 juni - lagom till årets semestersäsong invigdes, under medverkan av landshövding Bo Källstrand och kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström, en helt uppfräschad anläggning på Trysunda i Höga kustens norra skärgård. Här möts besökaren av en ny brygga med fler båtplatser, ett renoverat servicehus som även inrymmer ett uppfräschat vandrarhem, utbyggd butik och café med nytt kök, en ny vedeldad bastu samt en ny handikappanpassad gäststuga. Även fiskemuseet har fått en mindre upprustning och vid stranden Björnviken har ett nytt grillhus byggts. Totalt handlar det om investeringar motsvarande 6 miljoner kronor.

– Höga kustens skärgård är ett populärt besöksmål och det känns roligt att nu kunna välkomna besökare till en ny och modern anläggning. Sveriges vackraste ö, som Trysunda en gång röstats fram till, är nu också en av de fräschare, säger Siv Sandberg turistchef.
 

Hela Trysunda är ett naturreservat så utvecklingen av besöksmålet är beroende av att samtidigt vårda befintliga värden och bevara den genuina känslan. Antalet bäddar är därför inte fler än ett trettiotal.

Satsningen går vidare
Projektet ”En skärgård i världsklass” pågår till och med 2014. Bland de insatser som står näst på tur är förbättring av naturhamnar samt att bygga ett servicehus, husvagnsparkering och ny renoverad brygga i Skeppsmaln, ett fiskeläge och fyrplats i Höga Kustens Norra skärgård. En sådan anläggning gynnar såväl båtburna besökare som de som kommer landvägen.

Det allra största projektet inom återstoden av etapp 2 handlar om att utveckla hela gästhamnen i Örnsköldsvik. Det ska bland annat bli ett nytt servicehus, nya bryggor med fler båtplatser, en husbils- och husvagnsparkering, ett nytt torg med scen med mera.


Dela med dig av denna artikel på: