Du är här

2013-06-17 - Utställning
  • Karin Granqvists stora träsnitt på tyg. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Oljemåleri av Karin Granqvist. Foto: Nils Ågren
  • Stöpt keramik av Sven Möller. Foto: Nils Ågren
  • Peter Nylander, ursprungligen från Ö-vik, visar burkar i rakubränd stengodslera. Foto: Nils Ågren
  • Malin Grumstedts cylindrar flankerar Karin Bengtssons fat och burkar. Foto: Nils Ågren
  • Anna Kåks burkar med lock. Foto: Nils Ågren
  • Oljemåleri av Karin Granqvist. Foto: Nils Ågren
  • Detalj av ett stort porträtt som Karin Granqvist, som 18-åring, gjorde av sin gammelmorfar Adolv Englund från Vargträsk. Foto: Nils Ågren
  • I cafédelen på Galleri Utås Gård finns massor av spännande konst och konsthantverk. Foto: Nils Ågren

En fröjd för ögat

Galleri Utås Gård har öppnat för sommaren.

Måleri och träsnitt möter konsthantverk från mängder av konstnärer. Galleri Utås Gård har öppnat för sommaren och som vanligt bjuds det på ögonfröjd av högsta kvalitet.

Det är en ynnest att varje sommar få kliva in i Galleri Utås Gård. Här infinner sig lugnet och harmonin, även om utställningslokalen är fylld av föremål. Att blanda verk från så många konsthantverkare är ingen enkel uppgift men gallerist Margareta Olofsson vet hur man ska gå tillväga.

– Jag har länge tänkt att jag ska försöka samla så många som möjligt av de konsthantverkare som ställt ut här tidigare, säger Margareta, som haft god hjälp av glaskonstnär Carina Seth Andersson och keramikern Kina Björklund med att få utställningen så betraktarvänlig som möjligt.

Kina Björklund, som har sin verkstad i Gustavsbergs porslinsfabrik, ställer ut här för tredje gången och öser lovord över Utås Gård.

– Det är helt fantastiskt här, det är som att åka på semester, säger Kina som bland annat visar sina spetsskålar.

Carina Seth Andersson visar stora glasbollar som fungerar bra som vaser.

– Jag kallar dem pallo, boll på finska. De är inspirerade av damejanger som jag var väldigt fascinerad av som liten.

Peter Nylander, ursprungligen från Ö-vik men numera bosatt i Stockholm, har gått från design till konsthantverk och ställer här ut stilfulla höga burkar med lock i rakubränd stengodslera. I stark kontrast till Nylanders formspråk står i ett fönster märkliga raketvaser och andra mystiska turkosa formationer.

– Alla har ett skelett av ståltråd och jag stöper dem i lera på samma sätt som man stöper ljus, säger upphovsmannen Sven Möller.

Om jag räknat rätt samsas inte mindre än 26 konsthantverkare i den främre utställningslokalen, plus ytterligare en mängd i cafédelen. I den inre lokalen har Karin Granqvist fått fritt spelrum för sina abstrakta och färgrika oljemålningar. Här visar den Sollefteåfödda konstnären också en rad mycket stora träsnitt som elegant hänger fritt från taket.

– Jag provade att göra träsnitt och tyckte att det var skojigt att trycka på färgat tyg. De är aldrig visade tidigare, jag har helt enkelt inte vetat hur jag ska presentera dem.

Ett stort ensamt porträtt har fått en egen vägg. En målning som Karin Granqvist gjorde när hon var 18 år.

– Det är min gammelmorfar Adolv Englund från Vargträsk. Han var 100 år då jag målade av honom och precis när jag var färdig dog han.

Galleri Utås Gård har öppet alla söndagar till och med 4 augusti, och även övriga dagar om man ringer och frågar.

Dela med dig av denna artikel på: