Nyheter/Reportage

Mentorprogram för tillväxt

Victoria Boson, Maxprofi, har haft stor nytta av sin mentor Åke Holmberg, Coreit.

En mentor tillför kompetens, ger ett individuellt stöd och bidrar med kontaktnät. Det blir ett ömsesidigt utbyte och ett stöd för företaget att växa.

Victoria Boson, Maxprofil, är en företagare som haft stöd av en mentor.

- När jag startade mitt företag Maxprofil var jag både ny som företagare och ny på orten. Jag anmälde mig till mentorprogrammet och fick Åke som mentor. Åke är en mycket erfaren företagare med god kännedom om företagen Örnsköldsvik.

- När en erfaren företagare ställer upp med sin tid känns det viktigt för mig att verkligen ta programmet på allvar. Jag gjorde upp en agenda för varje möte, vi arbetade stenhårt och gick igenom alla grundläggande frågor för en företagare: affärsplan, budget etc. Från början hade jag många tjänster att erbjuda. Åke hjälpte mig att snäva ner verksamheten och få bättre överblick i vad jag kunde erbjuda mina kunder.

- Det har betytt väldigt mycket för mig och mitt företag att jag hade en mentor. Både att jag hade ett bra bollplank och även nu i efterhand att jag fått en värdefull samarbetspartner.

Åke Holmberg, Coreit, säger så här om sin roll som mentor:

- Det är roligt att vara mentor. Jag har själv varit företagare i över 20 år och har förstås samlat på mig en del erfarenhet och jag delar gärna med mig av erfarenheterna. Det känns bra att hjälpa andra företagare på orten att komma igång. Nu är jag mentor för andra gången.

- När jag träffar adepterna går vi tillbaka till grunderna för företagande. I rollen som mentor ges det möjlighet att själv stanna upp och reflektera: Hur gjorde jag när jag var i deras situation? Vad var det som fungerade bra? Frågor som jag annars inte tänker så mycket på i vardagen då hjulen snurrar och man trampar på som man brukar.

- Hur mentorskapet utvecklas beror i hög grad på adepterna - att de är öppna och tar uppgifterna på allvar. När de är engagerade blir jag också engagerad. Jag vill att det ska gå bra för dem.

Pia Edblad, affärsrådgivning ALMI Företagspartner Mitt, berättar om mentorprogrammet:

- Med en mentor får adepterna ett individuellt stöd. De kan ta upp just frågor de behöver diskutera i varje situation. Ofta är mentorn den första externa person som engagerar sig och följer deras företag. För en del kan det kännas utmanande att låta en utomstående person få insyn. Men många får upp ögonen för värdet av att ta in extern kompetens. Det kan leda till att de sedan bildar en styrelse med extern kompetens. Det kan vara en förutsättning för att företaget ska kunna växa.


Olle Wester, Svenskt Näringsliv
Publicerat