Saga S

Längst Norges kust rullar vi!

Min "lätta" cykeldag som fick innehålla en hel del turistande och färjeåkande! Från Sandnessjöen till Brönnöysund!
Förbi de syv systrerne och andra kulturskatter till färja över havet.

I skrivandet stund (ca 15tiden) sitter jag i Tjotta färjeläger och äter sallad och smuttar en päroncider. Den är faktiskt 4,7% så jag får hoppas färjan tar sin tid då jag blev snurrig på bara några klunkar!

Morgonen startades vid 08 och jag gjorde en väldigt salt gröt m havregryn och linfrön. Idag behöver jag både salt och vätska! Sol och 20grader skulle det bli! Jag började med att hälsa på serviceminded Kristin på turistbyrån samt köpa lite vykort och en bok om sägner hur bergen och fjällen (bl.a. De syv systrerne) blev till.

En timmes cykling tog mig sedan till Petter Dass-museet och Alsterhaugs kyrka med anor från ca 1200tal! Jag förväntade mig en "vanlig" och informativ stund på plats, men ack så fel jag hade!! 11.30 var det guidening och det var bara jag och ett äldre norskt par som dök upp vid den gamla prästgårdens hörningång. En ungdom i gammaldags kläder satt och visslade...

In medias res. Ett latinskt uttryck jag lagt på minnet. Att "kastas in" i handlingen utan att veta varken förutsättningar eller sammanhang. Killen frågade om vi hade kommit med båten som kom med varor från Köpenhamn och frågade om vi kunde hjälpa honom med en koffert in i det fina huset. Med ens var vi medbrottslingar till drängen som gjorde ärenden åt herr Dass släktingar och nyfiket, nervöst, men samtidigt realistiskt och pojkaktigt slängdes vi in i 1600talets Norge där den berömde Petter Dass verkat som både konstnär och präst. Han är otroligt känd då hans vistexter och kreationer var förenklingar av bibel-ord och andra inspirationskällor, som möjliggjorde för allmänheten att ta del av sådant oftast endast de lärda var förunnade!
Efter det skulle en information inne i kyrkan förmedlas. Redan var jag helt överraskad av hur insatt jag blev i hela området men jag ryste och tappade hakan då den kvinnliga guiden i kyrkan först började tala högtidligt med dov orgelmusik i bakgrunden, men då och då under den ca 20minuter långa förvisningen brast ut i sång komponerad på rim och vers av Petter Dass för hundratals år sedan. Att av rn begåvad sångerska vara en av tre personer som får höra en högtidlig sång på gammal och oerhört vältalig norska I EN KYRKA...var för mig oerhört mäktigt. Det var de mest värdefulla 75kr jag någonsin betalat för att gå på museum!

Cyklingen fortsatte ca två mil till vid 13tiden mot Tjotta färjeläge där jag hann kika lite på den mindre stenkyrkan byggd under 1800talet. En ung kyrka alltså, just för att den äldre brunnit ner pga TVÅ blixtnedslag!

Strax går färden över havet mot nästa ö och cykeletapp!
Publicerat