Örnsköldsvik

Martha är lyssnarnas sommarpratare

I årets Sommar i P1 var lyssnarnas sommarvärd ingen mindre än Martha Ehlin – född och uppväxt i Örnsköldsvik.

I gårdagens Sommar i P1 hördes årets lyssnarvalda sommarvärd: Martha Ehlin från Örnsköldsvik. Hon delade med sig av en känslostormande historia.

Martha berättar om hur hon som 30-åring fick sin cancerdiagnos. Då tumören redan hade spridit sig till olika delar av kroppen stod valet mellan att antingen gå på cellgifter för resten av livet för att hålla cancern i schack, eller att genomgå en femorganstransplantation. Martha bestämde sig för det senare, trots att det var riskfyllt.

– Jag tittade på min mage och försökte föreställa mig hur ärret skulle se ut och hur ont skulle det göra? Då plötsligt slog det mig, att en annan människa måste dö för att jag skulle få chansen att leva, säger hon i sitt Sommar i P1.

Väntan därefter blev lång, eftersom alla organ var tvungna att komma från samma donator. Efter nio månaders ängslig väntan kom dock äntligen beskedet om att hennes organ anlänt. 

– Det var så skönt att jag kände mig både så samlad och lugn. Jag freakade inte. Jag var redo. Mitt liv kunde för första gången på mycket länge äntligen få fortsätta framåt.

Efter 17 timmar på operationsbordet och fyra månader på intensiven började Martha långsamt känna hur livet kom tillbaka till henne. Tiden som följde jämför hon med filmen ”Benjamin Buttons otroliga liv”, där Brad Pitts karaktär lever sitt liv baklänges och blir yngre och yngre för varje dag. En dag var hon frisk nog för att kunna promenera på stan:

– Folk vände sig om när de såg en tjej med världens största leende, som för bara några månader sedan hade kastat rullatorn åt sidan och som nu gick med sina armar högt uppsträckta mot himlen.

Idag jobbar Martha Ehlin som lärare och vid sidan om arbetar hon för organisationen MOD som står för Mer Organdonation. Utöver det tävlar hon i The World Transplant Games – ett särskilt idrottsmästerskap för organtransplanterade. Hittills har hon tagit hem fem guldmedaljer. 

Lyssna på Marthas sommarprat i sin helhet här.  

Källor: SR P1 och P4.

Publicerat