Film-TV-Radio

En helt egen vision

Den som träffat Claude Kampakol vet att hon har otaliga uttryck och berättelser inom sig. Därför känns det som en självklarhet att hon numera även kan lägga skådespeleri till sin meritlista - vi ser henne i Ivica Zubaks film “10 Guds siffror”.

Under grundskoletiden bodde Claude Kampakol i Örnsköldsvik, men när det var dags för gymnasiet blev det också dags för en flytt. Det var när hon pluggade ekonomi på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna som Claude kom i kontakt med “10 Guds siffror”, en film av Ivica Zubak (som tidigare bland annat gjort långfilmen "Knäcka" med Filip Benko i huvudrollen).

- Jag hade varit medlem på statist.se (en hemsida där annonser för olika filmprojekt sätts ut, reds. anm.) ett ganska bra tag. Så en dag när jag loggade in såg jag en annons där de sökte en mörkhyad tjej som hade kongolesiska rötter och kunde prata franska, så jag skickade en ansökan och blev kallad till casting!

Filmen – som visats på såväl Stockholms filmfestival som Göteborg International Film Festival, där den belönades med Juryns Hedersomnämnande – handlar om en mor och två systrar som bor i Sverige papperslöst. Modern har upplevt ett trauma som komplicerar både hennes eget liv och relationen till döttrarna. Döttrarna försöker i sin tur att skapa sig en tillvaro på sina egna villkor. Men är det möjligt att leva ett värdigt liv om man lever i ständig oro? Ett liv utan de 10 Guds siffror – ett personnummer?

Temat är starkt och omskakande, och Claude berättar om utmaningen med att arbeta vid en riktig filmspelning för första gången:

- Det var självklart läskigt till en början, då jag aldrig någonsin hade gjort något liknande med så proffsiga människor. Men det var väldigt lärorikt, jag insåg att jag faktiskt var kapabel till mer än jag trodde. Jag hade ju ett helt grymt team bakom mig som klappade mig på axeln hela tiden. vilket gjorde mig väldigt motiverad till att prestera bra.

Just människorna som var inblandade i filmprojektet talar Claude om med värme. Daisy Dolo Goma, som spelar Claudes syster i filmen kom att bli en riktigt bra vän trots att de inte kände varandra innan, och de umgås än idag.

- Dagarna var alltid på topp för att vi hade så kul på filminspelningen. Vi kunde liksom bara skratta och larva oss och sedan, så fort regissören, Ivica Zubak, “called action”, var det liksom skådespelarläge igen direkt.

Trots att Claude har haft en del skådespelartalanger i familjen – hon nämner sin pappa som en av dem – är skådespeleri inte något som alltid varit ett självklart intresse för henne.

- Nej, faktiskt inte. Intresset kom när jag gick i femman på Sörlidenskolan! Sen blev det bara så att jag alltid tog initiativet att ''leda'' pjäsen när vi gjorde någon under skoltiden, ända fram till gymnasiet. Jag hade alltid en vision som ingen annan hade, för ingen orkade sasta 100%, haha… Jag var aldrig rädd för att larva mig med kostymer och roliga repliker och sådant, jag tyckte bara att det var väldigt kul.

På frågan om skådespeleri är något hon skulle vilja syssla med på heltid svarar Claude att det just nu mest känns som en kul sidogrej.

- Jag blev så peppad av all feedback jag fick efter filmen att jag funderade på att söka till Dramatiska Institutet efter gymnasiet, men jag hade redan en plan. Vi får se vad som händer i framtiden. Kanske ser man mig hålla ett Oscarstal om några år, säger Claude med glimten i ögat.

Claudes närmaste planer nu när gymnasiet och studenten är avklarade, är att åka till USA för att jobba som au pair.

- Jag har alltid velat bo där och ska eventuellt plugga där i framtiden, men först vill jag känna efter och se om det är värt det. Det är trots allt en ganska stor investering så det måste kännas rätt. Sedan vet jag ju inte vad som kommer hända när jag är i USA. Kanske byter jag kurs i livet och tar tag i skådespelandet där? Haha, vi får allt se med tiden. Just nu ska jag bara njuta av livet och göra sånt jag tycker är kul.

Och efter hennes insats i filmen kan man lugnt säga att Claude Kampakol är värd att hålla ögonen på med beundrade blick – både som skådespelerska och som människa.

"10 Guds siffror" kan ses på SVT Play i några dagar till.

Publicerat