Du är här

2013-07-21 - Saga S
Foto: Saga Sundberg

Åsele marknad; en norrländsk tradition!

"All in", för att ens ta sig i mål och klara sig med hedern i behåll!? Det räckte inte att bara delta för de adrenalinstinna skoterförarna som kämpade för att ta hem ett 4P-flak!

Full fart framåt, håll tätt bakåt! Mottot får en ny innebörd då skoterföraren likt en simmande haj knappt överlever på en (snö-)skoter när den väl styrts ut på vattnets ytspänning. Det är framåt, framåt och ständigt framåt som gäller om inte hela ekipaget ska sjunka livlöst till botten.

Att köra en skoter avsedd för snö på vatten var för mig en främmande företeelse tills för enbart ett par år sedan. Det finns ju vattenskotrar för sånt! Men säg de som inte alltid utmanat det "omöjliga" eller det otämjbara. Återkommande trotsar människor tyngdlagens och andra fysiska gränser med innovativa tankar och med otaliga försök expanderar vi våra vyer om hur verkligheten ter sig. I Åsele avgörs årligen mästerskap i snöskoter på vatten utanför Trillen.

Det var en ruggigt kylig och regnig lördagsförmiddag när jag och väninnan (som kört från Örnsköldsvik tidigt på morgonen) stegade in i förtältet som osade känslan "dagen efter kvällen före". Mycket riktigt var det inte många själar som var i stridbart skick och sugna på haka på några kilometer bort och följa motorernas surr i kampen ute på vågorna. Men med gummistövlar, paraply och varsin kopp rykande kaffe hade vi det riktigt mysigt och skojigt ändå när vi följde de maniska motormännen ta sig an naturens krafter med sina maskiner. Speakern kryddade upplevelsen med den bredaste tänkbara norrländskan och motorterminologiska fyndigheter. Gratistidningar delades ut och även uppvisning med den mindre varianten av cross stod på tur.

Marknaden; byteshandel och möten mellan människor är känt sedan tusentals år tillbaka. Vissa platser blir mer centrala i denna betydelsen än andra och Åsele är en av dessa. Många samhällen och städer har dessutom till större delar grundats och blomstrat pga. handelns inflytande. På dagens "Åsele Marknad" som hålls under den tredje helgen i juli tycker jag tyvärr att "nymodigheter" som mobilskal och voltande mjukdjur gjorda i Kina fått alltför stort utrymme. Slöjd, handarbete och lokalproducerade varor har nästan slagits ut till förmån för de billiga massproducenterna. Jag letade förgäves efter en vintage pinup-magnet som jag varje år köpt (eller fått köpt av ett lejt sändebud) på marknaden, men kanske har varje Svensson numera en stålborstad kyl som inte magneter fäster på? Lätt besviken köpte jag wettex-trasor med Elvis och Betty Boop-tryck samt ett linne med Edward Scissorhands oskyldigt sorgsna ansikte. Viltskav i wook dränkt i dressing följde innan det åter blev dags för lite umgänge på campingen.

Det kalla vädret uppmanade mig till okynnesdrickande av alkoholhaltig vätska för att hålla värmen. INTE något vinnande koncept, tänkte jag, och omständigheterna bidrog till att vi beslöt oss för att åka hem samma kväll och snarare ta oss en social runda på stan i Örnsköldsvik. Jag har ju utöver trevligheter även ett jobb att sköta!

Men det var en härlig traditionell utstickare, trots att "vi inte hade speciellt tur med vädret"!

 

 

Dela med dig av denna artikel på: