Sidensjö

20 år med Överå Bärodling

Sedan 1993 har Överå Bärodling, under ledning av Bengt Westman, försett oss med otaliga liter färska, söta och helt lokalodlade jordgubbar.

Sista veckan i juli innebär högsäsong för Överå Bärodling. Det är inte bara den vecka då flest människor tar sig ut till odlingen för att fylla sina hinkar till brädden med färska jordgubbar, det är också sista veckan för självplock för i år.

Nappar ingen på erbjudandet om att köpa upp bärodlingen, blir detta dessvärre även sista året för Överå Bärodling överhuvudtaget. 

Bengt Westmans intresse för bär föddes redan när han som 15-åring själv jobbade på en bärodling. Fem år därpå, år 1993, startade han Överå Bärodling och har sedan dess drivit verksamheten med utsökt finess i hela 20 år.

Men efter åren i jordgubbsämbetet har nu Bengt dock sadlat om till lärare på heltid, vilket gjort att han inte längre har samma möjlighet att ta hand om odlingen.

- Samtidigt som det är roligt är det ju ett hårt jobb att driva en bärodling. Nu när jag jobbar heltid som lärare i Sollefteå finns inte tillräckligt med tid för odlingen längre, säger han.

Men solen skiner på de glada plockare som tagit sig till odlingen denna juliförmiddag, och än finns där många jordgubbar som väntar på att få plockas.

Publicerat