Du är här

2013-08-08 - Utställning
  • Fiskhuvuden kan bli konst i Mats Caldeborgs händer. Foto: Håkan Nordström (Klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • "Hemmet" En mumifierad ekorre i ett fågelbo. Foto: Håkan Nordström.
  • Mats Caldeborg använder sig av återbruk i sin konst. Foto: Håkan Nordström.
  • Caldeborgs skulpturer samsas med Carlstedts grafik. Foto: Håkan Nordström.
  • Exempel på Christer Carlstedts grafik. Foto: Håkan Nordström.
  • De ljusförsedda utställningsskåpen passar till Caldeborgs och Carlstedts konst. Foto: Håkan Nordström.
  • "Sömnen" av Mats Caldeborg. Foto: Håkan Nordström.
  • Handgjorda små böcker av Christer Carlstedt. Foto: Håkan Nordström.
  • Ännu ett fiskhuvud av Mats Caldeborg. Foto: Håkan Nordström.
  • Mats Caldeborg och Christer Calrstedt ställer ut hos fotografen och galleristen Åke Hultman i Västertjäl. Foto: Håkan Nordström.

Underfundig konst

Harmoniskt möte i Västertjäl när Mats Caldeborg och Christer Carlstedt ställer ut i Galleri Konst & Kamera.

Döda djur, återanvända fågelbon, handgjorda små böcker och grafik med sällsamma landskap. I Galleri Konst & Kamera i Västertjäl har ö-viksgrafikern Christer Carlstedt strålat samman med skulptören Mats Caldeborg från Järnäsklubb.

Konstnären Christer Carlstedt känner förstås alla konstintresserade ö-viksbor igen, liksom hans svartvita grafik som består av diffusa landskap och abstrakta bilder.

– En del är nytt, en del är gammalt. Det känns väldigt kul att få ställa ut tillsammans med Mats, och nu handlar det om att vi ska få våra uttryckssätt att fungera ihop, säger Christer Carlstedt som också visar några av sina handgjorda böcker.

Skulptören Mats Caldeborg är bosatt i Järnäsklubb i Nordmaling, där han nästa sommar öppnar Konsthall Norra Kvarken med en temautställning kring gran. Han har under åren gjort en rad offentliga utsmyckningar och en av dem finns utanför Sidensjö Sparbank – den 11,5 meter höga och intensivt blå skapelsen ”Himmelsförsök och hund”.

I Västertjäl visar han prov på underfundighet, humor och återbruk. Bland annat ställer han ut två fiskhuvuden som utrustats med hjul.

– Flera av skulpturerna ingår i olika konstellationer, säger Mats. Fiskhuvudena är tillsammans med andra föremål från en större samling med titeln ”Sånt man ser och sånt man tänker”. Man kan se det som en sorts återbruk av skulpturer.

Flera av de enskilda skulpturerna bygger också på återbruk. ”Sömnen” är ett huvud i brons som vilar lugnt i en gammal fårskinnsmössa. Och i övergivna fågelbon har Mats placerat oväntade föremål. I ett bo ligger en mumifierad ekorre som han faktiskt hittat inne i en fågelholk. Nu har skapelsen titeln ”Hemmet”.

– I min ateljé har jag också en samling torkade grodor, en del är platta, säger Mats som gjort boken ”Naturalia” tillsammans med poeten Thomas Tidholm som står för texter till fotografier av skulpturerna.

Carlstedts grafik och Caldeborgs skulpturer harmonierar fint i de ljusförsedda utställningsskåp som galleristen och fotografen Åke Hultman byggde till sin egen utställning av daguerreotyper, en nästan bortglömd och mödosam konst att skapa magiska fotografier.

Under vernissagen på lördag klockan 14 är också konstnär Jan K Persson på plats och läser ur sin bok ”Mobila anteckningar” som bildsatts med pyttesmå grafiska blad av Christer Carlstedt. Utställningen pågår därefter till och med 25 augusti.

Galleriet är öppet onsdag 14-20 samt torsdag till söndag 12-16. Adressen är Västertjäl 550, Sidensjö.

Dela med dig av denna artikel på: