Örnsköldsvik

Missa inte Götheborg

Den imponerande Ostindiefararen anländer till Örnsköldsvik i eftermiddag.

I eftermiddag skjuter Ostindiefararen Götheborg salut med åtta skott och meddelar på så sätt sin ankomst till Örnsköldsvik. Världens största seglande träskepp gästar för andra gången vår stad.

2008 gjorde Götheborg ett välkommet besök i Örnsköldsvik och nu är det alltså dags igen. Sedan 6 maj har den ståtliga seglaren varit ute på europaturné med hamnstopp i Norge, Frankrike, Holland, Tyskland, Danmark, Finland, Lettland och Polen.

Skeppet, med den 80 personer starka besättningen, är just nu på väg från Visby till Örnsköldsvik och fortsätter sedan till Luleå innan det är dags att avsluta årets expedition och återvända till hemmahamnen i Göteborg.

– Det är jättekul att Ostindiefararen tyckte att det var bra förra gången de var här och att de har valt att hälsa på oss igen, det är en riktig raritet vi får på besök, säger Peter Holmqvist, chef för kommunens tillväxtavdelning. Många besökte båten förra gången och vi hoppas att det blir mycket folk även denna gång.

Ostindiefararen ligger vid kaj fredag till söndag och då erbjuds allmänheten att kliva ombord och titta på det mäktiga skeppet. Evenemanget vävs ihop med andra aktiviteter som surströmmingspremiären, Rock on the Docks och en gatbilsträff.

– Här i Ö-vik jobbar vi mycket med skärgårdsutveckling, vi är en hamnstad och besöket av Ostindiefararen förstärker det intrycket, säger kommunens näringslivsutvecklare Lasse Söderlind.


Tider

Fredag 16 augusti klockan 17.00: Skeppet anländer till Örnsköldsviks hamn

Lördag 17 augusti kl 10.00-20.00: Skeppet är öppet för allmänheten
Söndag 18 augusti kl 10.00-19.00: Skeppet är öppet för allmänheten
Söndag kl 20.30: Skeppet lämnar hamnen
Publicerat