Örnsköldsvik

Världsrekord i rondellbygge?

Sjöluren – Ö-viks nyaste rondell – byggdes på en enda dag. Se bilderna här.

Den gjordes på uppdrag av kommunen för att placeras vid Alneskolan, men under många år har den stora skulpturen stått vid upphovsmannens verkstad i Ås. Nu har den fått nytt liv – mitt i stans färskaste rondell.

1977 skapade keramikern Birger Åström skulpturen, som fick titeln Lekluren. Den blev också en lekplats för skolbarnen vid Alneskolan under några år.

– Det var ett jädra jobb, jag höll på från våren och fram till hösten, berättar Birger. Jag svetsade en stomme av armeringsjärn som jag klädde med grova nät. Sedan är det betong på.

Några år efter installationen vid Alneskolan beslöts att skulpturen skulle flyttas, anledningen var att den inte var helt riskfri som lekplats eftersom det stora betongkonstverket även hade gjutits fast i betong. Barn som ramlade från skulpturen riskerade helt enkelt att skada sig.

Birger Åström fick i uppdrag att skapa andra skulpturer och Lekluren flyttades till keramikerns verkstad på Åsvägen, där den stått fram till helt nyligen. Och entreprenören Nicklas Nyberg har länge haft ögonen på den.

– Jag har alltid gillat skulpturen när jag åkt förbi den och jag var intresserad att köpa den för åtta-nio år sedan, berättar Nicklas. Då hade jag ingen bra plats att placera den på och ett tag var jag inne att ha den hemma på gården, men där skulle ju inte många få glädje av den.

Birger Åström sa däremot nej till en försäljning, den gången.

– Jag var väl lite stöddig då och sa att den står bra där den står, men med ålderns rätt måste man börja tänka om, säger Birger, som för ett halvår sedan hörde av sig till Nicklas för att se om han fortfarande var intresserad.

– Då engagerade jag mig stenhårt för att finna en bra plats, och nu är jag väldigt nöjd med placeringen, säger Nicklas. Många kan dra nytta av den nu, samtidigt som den har en funktion.

Rekord i rondellbygge

Onsdag 31 juli fick den tolv ton tunga skulpturen nytt liv när den flyttades från Åsvägen till Sjögatan och placerades mitt i det som nu är Örnsköldsviks vackraste rondell. Dessutom är det här ett rondellbygge som måste vara något av ett världsrekord. Hela arbetet – från start till mål – klarades av på en dag.

– Jag drog ihop ett elitgäng som jag ville skulle vara med och bygga, bland annat min pappa, min son Olle, bröderna Anders och Torbjörn Söderberg och Niklas Jonsson. Vi började sex på morgonen och var klara till klockan nio på kvällen, jag tror att det är svårt att slå. Det var en ambition och som en rolig grej att fixa det hela på en dag, mest på grund av att det nog aldrig hänt förut och att det uppfattas som lite omöjligt. Vi alla inblandade har fått blodad tand nu när det gäller att bygga rondeller och skulle gärna vilja bygga fler, säger Nicklas som också tyckte att det var roligt att Birger Åström var med.

– Det var väldigt spännande när de kom och hämtade luren, jag var lite orolig att den skulle spricka, berättar Birger. Lika spännande var det när de skulle lyfta den på plats och jag fick vara med och se till så att den hamnade i rätt vinkel.

Skulpturen har inte bara fått ett nytt hem i den åtta diameter stora rondellen, den har också bytt namn – till Sjöluren.

– I samband med Birgers och min lilla invigning så skålade vi i branschanpassade Bengt Lindströms champagne ”Wanted” och bestämde namnet. Det associerar till både havet och gatans namn, och som med all konst så finns det utrymme för egna fria tolkningar, säger Nicklas.

Birger Åström ska nu signera Sjöluren innan allt är helt klart, och han är riktigt nöjd med flytten.

– Jag tycker att det blev jättebra, bättre än jag kunnat drömma om. Den står mycket bättre på Sjögatan än hemma i Ås och det var väldigt kul för mig att få vara med om det här.

Publicerat