Politik

Plan för ökad integration i samhället

Humanistiska nämnden ställde sig positiv till en motion om att ta fram ett integrationspolitiskt program för Örnsköldsviks kommun.

Humanistiska nämnden ställde sig vid sammanträdet 20 augusti positiv till en motion om att ta fram ett integrationspolitiskt program för Örnsköldsviks kommun. Nämnden beslutade också om regler för jobbstimulans i samband med ekonomiskt bistånd.

Plan för ökad integration i samhället

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Kristdemokraternas fullmäktigegrupp, genom Soledad Henriques, att Örnsköldsviks kommun utarbetar ett integrationspolitiskt program. Syftet är att på ett systematiskt sätt lyfta in integrations- och mångfaldsperspektivet i kommunens verksamhet. Alla nämnder och bolag ska ha ett helhetstänkande om vad ökad integration kan innebära för kommunen och samhället i stort.

Humanistiska nämnden ställer sig positiv till motionen och föreslår att kommunfullmäktige uppdrar till kommunstyrelsen att, med bred delaktighet bland politiker, förvaltningar och civilsamhälle ta fram ett integrationspolitiskt program.

Nämnden påpekar också betydelsen av att ett integrationspolitiskt program kopplas till det folkhälsopolitiska programmet samt andra kommunövergripande program med koppling till ämnet. Programmet ska följas upp årligen.

Jobbstimulerande regler för personer som får ekonomiskt bistånd

Den 1 juli infördes en särskild beräkningsregel i Socialtjänstlagens kapitel 4 som handlar om rätten till bistånd. Regeln syftar till ökad jobbstimulans bland personer som får försörjningsstöd. Den innebär att personer som fått försörjningsstöd under minst 6 månader i sträck har rätt att undanta 25 procent av sin arbetsinkomst från det belopp som kommunen beräknar försörjningsstödet på. Regeln gäller oavsett hur gammal den som tar emot försörjningsstödet är.

Humanistiska nämnden beslutar att parallellt med den nya regeln i Social-tjänstlagen behålla befintlig extra jobbstimulans för unga med ekonomiskt bistånd.

Den lokala regel som Örnsköldsviks kommun tillämpar sedan 2010 innebär att ungdomar upp till 25 år får behålla 2 000 kronor av sin lön, upp till 8 000 kronor, utan att eventuellt försörjningsstöd minskas. Detta gäller förbehållslöst från första arbetsmånaden. Ungdomen behöver alltså inte ha tagit emot försörjningsstöd under en längre period för att kunna tillgodogöra sig det jobbstimulerande fribeloppet.

I de fall den som är yngre än 25 år har en lön som överstiger 8 000 kronor tillämpas den nya nationella regeln, eftersom den blir mer förmånlig för individen. För personer över 25 år används endast den nya jobbstimulerande regeln enligt Socialtjänstlagen.


Publicerat