Du är här

2013-08-30 - Utställning
Lena Flodman. Foto: Göran Omnell

Lena Flodman ställer ut på museet

Här berättar 2012 års Bror Marklundstipendiat själv om sin utställning.

Lena Flodman berättar om sitt skapande och om utställningen:

- Jag har arbetat med skulptur i de flesta klassiska material i 30 år. Jag utforskar ett strandfyndsmaterial från Italien som jag samlar och har samlat på sedan 1998. Fynden består av leksaker och andra plastobjekt som dumpats i en flod och sedan hamnat i Medelhavet. Havet kan inte bryta ned dessa objekt. De har rullat omkring i havet en tid och ofta blivit förändrade av sol och saltvatten.

- Strandfynden vittnar om konsumtion och förgänglighet. Leksakerna är bärare av symboler och minnen. I krocken mellan barnattribut och vuxenfrågor skapas en laddning. Jag ser leksaker som imitationer av verkligheten. Eftersom jag kopierar och gör tillägg så består mina verk av imitationer av imitationer.

- Jag plockar och sätter ihop de trasiga strandfynden i ett intuitivt flow till assemblage, tredimensionella collage. Assemblagen innehåller allmänmänskliga frågor som identitet, relationer, sex och ensamhet ofta med en humoristisk och erotisk touch. Jag använder leksakerna och de prefabricerade objekten till att illustrera dessa ämnen. 

- Jag kopierar och förstorar assemblagen i helt andra material såsom marmor, brons, aluminium, keramik och alabaster. De keramiska skulpturerna är glaserade i en mångfald av färger som gör dem insmickrande och smått förföriska. 

- Till utställningen i Örnsköldsviks museum & konsthall visar jag verk som alla utgår från strandfynd och nu är avgjutna, förstorade och kopierade i keramik, alabaster, marmor och brons. Jag kommer också att visa lackade teckningar och målade assemblage på masonit.

Vernissage hålls lördag 31 augusti kl 12-16 och Lena Flodman medverkar själv. Utställningen pågår till och med 5 oktober.

Dela med dig av denna artikel på: