Nyheter/Reportage

Miljöteknikföretaget Järven Ecotech hjälper Täby kommun

Täby Kommun är först i Sverige med att använda flytande våtmarker i kombination med Järven Ecotech ́s skärmbassäng. Med den lösningen beräknar Täby kommun att kunna spara 500 000 kronor per år.

Sveriges första anläggning där Järven Ecotech ́s skärmbassäng kombineras med flytande våtmarker har under sommaren 2013 anlagts i Rönningesjön (Täby). Det gamla otidsenliga dagvattenreningsverket har lagts ned och ersatts med en naturlig reningsmetod. Istället för energi och kemikalier är det nu blommor & blad samt skärmbassängen som gör jobbet.

Järven Ecotech ́s patenterade skärmbassäng kombineras med ett antal små öar som är konstruerade av en specialstomme och frodig grönska kommer att rena det inkommande dagvattnet till högre grad än vad reningsverket gjort tidigare. Täby Kommun beräknas spara ca 500 000kr/år i driftkostnader genom att använda denna reningsmetod för dagvattnet. Förutom den goda reningseffekten är de blommande öarna dessutom ett vackert inslag i skärmbassängen. Anläggningen kommer att utsmycka promenadstråket som passerar och sträcker sig runt sjön och kommer även att kunna utgöra en skyddad plats för häckande fåglar.

– Vi har sen många år tillbaka satsat på rening av dagvattnet, och har idag 26 olika reningsanläggningar runt om i kommunen, säger Björn Widman, VA-chef i Täby. Utbyggnad av anläggningar fortsätter med 1-2 anläggningar/år framöver.

 – Det är extra roligt att kunna göra en insats för miljön samtidigt som det ger en besparing på ca en halv miljon kronor per år. Att området dessutom ser trevligt ut och blir mer tillgängligt för kommuninvånarna är ett extra plus säger Annica Nordgren (C) , kommunalråd.

– Det här är ett bra exempel på Täby kommuns framåtanda & nytänkande inom dagvattenrening. Det visar även på att vår skärmbssäng är ett kostnadseffektivt alternativ för dagvattenrening, säger Emil Eriksson Affärsområdeschef Järven Ecotech.

Publicerat