Skola & utbildning

Stor satsning på högre utbildning i Örnsköldsvik

Utvecklingsprojektet ”Campus Örnsköldsvik – efterfrågat och attraktivt 2013-2015” har beviljats regionalt tillväxtstöd av länsstyrelsen med cirka 2,6 miljoner kronor.
Totalt innebär det en satsning på 5,2 miljoner kronor på högre utbildning i Örnsköldsvik.

- Vi är oerhört glada över beslutet. Nu ges vi helt andra förutsättningar i vårt arbete för att få Campus Örnsköldsvik att växa genom fler utbildningar, studenter och aktiviteter. Något som i förlängningen leder till att vårt näringsliv får ökad tillgång till kompetens, samt förutsättningarna för en ökad inflyttning, säger Cecilia Lideskog, näringsutvecklare, Örnsköldsviks kommun.

Behov av arbetskraft med yrkesinriktad utbildning

Projektet är en fortsättning på arbetet inom det tidigare projektet Kompetenslyftet och förstudien Kompetensförsörjning 2013-2015. I de analyser av kompetensbehovet som gjordes hos arbetsgivarna då, underströks behovet av arbetskraft på både Yh- och universitetsnivå.


- Förarbetet till att få en beviljad yrkeshögskoleutbildning av YH-myndigheten är dock omfattande och tar tid. Marknaden ska skannas av, efterfrågan analyseras och ansökningar ska färdigställas med allt vad det innebär, dessutom måste fler samarbetspartners i form av utbildningsanordnare knytas till Campus Örnsköldsvik, säger Gun-Britt Hägglund, näringsutvecklare, Örnsköldsviks kommun.

Målen som satts upp för projektet är bland annat att utöka utbudet med sex nya yrkes-utbildningar på både Yh- och universitetsnivå, skapa 100 nya utbildningsplatser, samt utveckla en lokalyta som finns i anslutning till Lärcentrum i Trekanten till en attraktiv miljö för studenter och även för till exempel besökare i biblioteket.

- Vi vill kunna erbjuda ett utbildningsutbud och en utbildningsmiljö som attraherar studerande från andra orter och regioner, och som svarar mot arbetsmarknadens behov. Vi vill sätta Örnsköldsvik på studieortskartan, säger Gun-Britt Hägglund.

Utvecklingsledare och kommunikatör sökes

Projektet ska nu rekrytera dels en utvecklingsledare, dels en kommunikatör till Campus Örnsköldsvik.


- Att på ett professionellt sätt hantera kommunikation kräver idag resurser. Vi vill jobba aktivt med tydlig kommunikation via web, sociala medier och andra kanaler. För potentiella studenter är det viktigt att ha attraktiva utbildningar men även visa på det utbud som finns i Örnsköldsvik. Därför söker vi nu en kommunikatör, säger Cecilia Lideskog.
Publicerat