Du är här

2013-09-01 - Moliden
  • Tilda Strömberg och Alva Lundberg från Moskolan säljer hemgjorda knäckklubbor och hembakta godsaker som äppelkaka och tunnbröd. Foto: Märta Wulff
  • Inne på dansbanan är kommersen i full gång. Foto: Märta Wulff
  • Mängder av genuint svenskt, norskt och samiskt hantverk vankas besökare på Mo Marknad. Foto: Märta Wulff
  • Regnet hindrade inte besökarna från att strömma till marknaden. Foto: Märta Wulff

Mo historiska marknad

Genuint hantverk, smaskiga bakverk, mat i mängder, lokalt odlade grönsaker, massor av aktiviteter och en känsla av att ha färdats 100 år tillbaka i tiden – det bjöd Mo Marknad på under söndagen.

Regnet trummade så kraftigt på taket vid lunchtid att de fikasugnas röster knappt hördes över dånet. Det verkade dock inte hindra besökarna från att vallfärda till den populära marknaden i Moliden.

De första noteringarna om den gamla sill- och strömmingsmarknaden i Moliden sträcker sig ända tillbaka till Gustav Vasas tid då han sökte en beskattningsplats för laxfisket efter Moälven. Marknaden, som hade sin storhetstid under 1700 och 1800-talen, hölls för sista gången 1903. Ungefär 100 år senare väckte Mo samhällsförening liv i marknaden igen och den har nu blivit en välbesökt samlingsplats där du kan hitta äkta svenskt, norskt och samiskt hantverk samt lokalt odlade grönsaker, kaffebröd och mycket annat.

Moskolan står för tolfte året i rad på platsen och säljer egenbakat tunnbröd, äppelkaka och annat gott för att samla in pengar till fyrornas och femmornas klassresa.

– Knäckklubborna är goda, säger fjärdeklassaren Alva Lundberg som tillsammans med bland andra femteklassaren Tilda Strömberg säljer godsaker till de köande besökarna.

Dela med dig av denna artikel på: