Skola & utbildning

Traineeprogram ska bygga för framtidens skogsindustri

Kompetensförsörjning - en fråga om överlevnad för skogsbranschen. Nu startar ett nytt traineeprogram med målet att bygga för framtiden.
I dagarna startar Åkroken Science Park i Sundsvall och Processum i Örnsköldsvik ett gemensamt traineeprogram för att stärka skogsbranschen. I programmet deltar fyra av regionens stora företag; AkzoNobel, Eurocon, Metsä Board och SCA Forest Products.

– För skogsbranschen är kompetensförsörjningen en fråga om överlevnad. Ett framtida generationsskifte stundar, samtidigt som intresset för många utbildningar inom teknik och naturvetenskap minskar, säger Peter Johansson, vd Eurocon, ett av de företag som deltar i programmet.  

Programmet är en 18 månader lång utbildning med lön och de fyra utvalda traineerna arbetar en period på varje företag, vilket innebär att de får en bred kompetensplattform inför framtida val och en unik möjlighet att bygga nätverk inom de företag som medverkar. Målet är även att marknadsföra skogsbranschen och att visa upp regionen som en attraktiv plats att bo och verka på. De som sökte till traineeprogrammet var studenter från både Chalmers och Umeå universitet och det visar att det är ett bra upplägg.

– Många företag inom skogsbranschen är på jakt efter viktiga framtida medarbetare, gärna specialister och/eller ledare i respektive organisation. Genom traineeprogrammet bidrar vi med ett flertal kompetenta akademiker och vi ser programmet som en viktig del i att förnya skogsbranschen, säger Agneta Lindemo-Larsson, vd Åkroken Science Park.

2-3 september startade programmet med introduktionsdagar på Åkroken Science Park. Därefter följer några intensiva dagar där traineerna bland annat kommer att besöka de deltagande företagen. Utbildningen varvar teori och praktik och traineerna tilldelas även en företagsspecifik mentor. Mellan varje praktikperiod kommer traineerna dessutom att ha veckolånga seminarieomgångar, där de får möjlighet att träffa varandra och utbyta erfarenheter och funderingar.

- Målet var att hitta fyra innovativa lagspelare som vill göra skillnad och vara med och skapa en grön framtidsindustri i Mittsverige. Människor som vågar utmana och har ett affärsdriv. Det har vi verkligen lyckats med. När programmet genomfördes i Örnsköldsvik 2008 fick 75% av traineerna anställning efter slutförd praktik, säger Clas Engström, vd Processum.

De fyra traineer som till sist valdes ut är:  

  • Tomas Gardfors, 26, Civilingenjör kemiteknik   
  • Samer Nameer, 27, Civilingenjör kemiteknik
  • Ami Karlsson, 25, Civilingenjör kemiteknik
  • Maria Sundberg, 26, Civilingenjör energiteknik

Traineeprogrammet samordnas av Number One Forest Industry Network, Åkroken Science Parks skogliga verksamhetsområde, och Processum. Programmet är ett resultat av diskussioner med ett antal av Åkroken Science Parks medlemsföretag och upplägget är hämtat från det framgångsrika traineeprogram som genomfördes i Örnsköldsvik 2008, under ledning av Processum. De sistnämnda kommer framförallt att ha en rådgivande roll i höstens program, men fungerar även som kontakt för de traineer som kommer att sitta i Örnsköldsvik. Programmet kommer att drivas i projektform där Åkroken Science Park är projektägare och de medverkande företagen finansiärer.
Publicerat