Ungdom

Glömt kondomen i sommar?

I dag är det klamydiadagen. Varje timme året runt smittas fyra personer av klamydia i Sverige - har du testat om du är frisk?

För elfte året i rad uppmärksammas en av Sveriges vanligaste könssjukdomar med en egen dag. 2012 diagnostiserades 1 027 fall av klamydiainfektion i Västernorrland och sett över 2000-talet så är det en ökande trend.

Varje timme året runt smittas fyra personer av klamydia i Sverige. Under sommaren är det ännu fler som drabbas. Klamydiamåndagen är en satsning för att öka medvetenheten kring en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och påminner om vikten av att testa sig.

– Oskyddat sex innebär inte bara risk för att få klamydia utan även andra sexuellt överförbara infektioner, till exempel hiv. Därför måste kondomanvändningen och provtagning öka, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Årets tema - bildgoogla inte klamydia

Klamydiamåndagen uppmanar till testning och påminner om vikten av säkrare sex. I år sprids den ovanliga uppmaningen ”bildgoogla inte klamydia” i en nationell kampanj. Förhoppningen är att målgruppen män i åldern 20-24 år förstår att det är bättre att testa sig för klamydia än att söka svaret genom bilder på nätet. För dem som ändå bildgooglar så finns bilder som länkar till webbplatsen klamydiamandagen.se där man kan få mer information om klamydia och testning.

Via klamydiamandagen.se kan man beställa ett hemtest eller hitta mottagningar i Sverige som erbjuder test för klamydia. På webbsidan finns information om klamydia, säkrare sex och vikten av att regelbundet testa sig för klamydia.

Publicerat