Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 3 september 2013.
Riktlinje för medboende
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska anta en riktlinje för medboende i särskilt boende som ska underlätta för äldre att leva nära varandra.
Välfärdsförvaltningen har arbetat fram ett förslag till en riktlinje för hur rätten att få åldras tillsammans ska tillämpas inom verksamheten.
Rätten att bo tillsammans gäller om den som beviljats särskilt boende har fyllt 65 år och om paret varaktigt har bott tillsammans innan den sökande flyttade till särskilt boende. Båda parter ska så långt som möjligt uttrycka sin egen vilja till att sammanbo i särskilt boende.
 
Medfinansiering av vägprojekt Sidensjö-Haffsta
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner att kommunen medfinansierar Trafikverkets ombyggnad av väg 335 med totalt 4 miljoner kronor. Av dessa ska Miva stå för 2 miljoner kronor. Totalt innebär kommunens önskemål om åtgärder för en bredare och säkrare väg samt skydd för vattentäkten i Gerdal en merkostnad på 18 miljoner kronor. Kommunens medfinansiering motsvarar merkostnaderna för skyddsåtgärder för vattentäkten.
 
Sommarskola för barn och ungdomar
Kommunstyrelsen föreslår efter en motion från Carl Thunberg (MP) att Örnsköldsviks kommun ska erbjuda sommarundervisning för barn och ungdomar som behöver det.
 
Utvecklar inflyttarservicen
Kommunstyrelsen föreslår att kommunens inflyttarservice ska utvecklas. Dan Olsson (C) föreslog i en motion att, förutom de aktiviteter som redan sker för inflyttare, en personlig och systematiserad service skulle kunna utvecklas genom till exempel möjligheter för inflyttare att beställa service på nätet. Olsson föreslog även samarbete med närings- och föreningsliv. Vilka aktiviteter som blir aktuella att genomföra blir klart efter den utredning som nu ska göras.
 
Livsmedelspolicy ska förberedas
Dan Olsson (C) skriver i en motion om behovet av ett livskraftigt jordbruk och föreslår att fullmäktige ska besluta om att ta fram en livsmedelspolicy. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bildar en grupp för att förbereda för vad en sådan ska innehålla.
 
Nya centrala lägenheter när kommunen byter lokaler
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska besluta att sälja kontorslokalerna på Nygatan 18-20 och i stället utnyttja det i dag tomma huset Kronan i Inre hamnen. Förslaget innebär att man möjliggör för att nya bostäder för äldre kan byggas på Nygatan och att kommunen får, förutom nuvarande stadshus på Nygatan 16, ett ändamålsenligt och lättillgängligt stadshus även i Inre hamnen. 21,3 miljoner kronor avsätts för upprustning och iordningställande av fastigheten.
 
Utreder vatten- och avloppsfrågan på Dekarsön
Utvecklingen av bebyggelsen på Dekarsön innebär att kommunen nu inleder en utredning med inriktningen att utöka den allmänna vatten- och avloppsanläggningen. Utredningen ska redovisa bland annat just bebyggelseutveckling, ledningsnätets sträckning, kostnad och finansiering samt avgifter. När utredningen är klar ska fullmäktige ta ställning till om kommunen ska utöka verksamhetsområdet.
 
Förslag om ljuspunkter beaktat
Lungviksparkens utformning, inklusive parkbelysning, ska utredas. Därför anser kommunstyrelsen att intentionerna i Hans-Erik Forséns medborgarförslag om ljuspunkter i parken är beaktade.

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på www.ornskoldsvik.se under rubriken Kommun och politik.
Publicerat