Du är här

2013-09-04 - Utställning
Briggen Tre Kronor. Foto: Anton Stenros

Utställning på briggen Tre Kronor

Den 21-24 september angör briggen Tre Kronor Inre hamnen i Örnsköldsvik. Med sig har hon en utställning kring miljögifter i Östersjön.

Allt vi spolar ner i avloppet hamnar förr eller senare i Östersjön. Därför är farligt avfall och läkemedel det som är absolut viktigast att sortera ut och återvinna på ett riktigt sätt. När briggen Tre Kronor angör bryggan i Örnsköldsvik har hon med sig en utställning kring miljögifter i Östersjön. Utställningen är skapad av Initiativet Hållbara Hav i samarbete med Stockholms universitet och har nominerats till Nordiska Rådets Natur- och Miljöpris 2013.

I anslutning till utställningen har också Miva en monter där du kan lära dig mer om farligt avfall och utmana dig själv i lite avloppsvett. Dessutom informerar Miva om ett par aktuella projekt – sluttäckningen av Må deponi och arbetet med att komma igång med separat matavfallsinsamling.

I egenskap av ekokommun anordnar även Örnsköldsvik en havsmiljökonferens under briggens besök. Måndag den 23 september mellan kl. 13.00-16.30 inbjuds intresserade från hela landet till en konferens om miljögifter i Bottenhavet, våra havsörnar, fiberbankar, Östersjöstrategi och klimatförändringar. Sista anmälningsdag är 18 september och deltagandet kostar 200 kronor.

Briggen Tre Kronor
Tre Kronor af Stockholm, tidigare benämnd Stockholmsbriggen, är en brigg sjösatt 2005 och byggd efter gammal förlaga. Skeppet har en fast kajplats utanför Kolskjulet på Kastellholmen i Stockholm.

Briggen började byggas 1997 på Skeppsholmen i Stockholm. Skrovet är byggt i ek med ett däck av sibirisk lärk, master och rår av furu eller lärk. De 16 seglen har en sammanlagd yta på 735 kvadratmeter. Fartyget döptes av kronprinsessan Victoria till Tre Kronor af Stockholm och sjösattes 27 augusti 2005.

Dela med dig av denna artikel på: