Du är här

2013-09-24 - Byggbloggen
  • Andreas Edin och maken placerar ut L-element. Klicka på pilen för att se fler bilder på skorstensrivningar, gropar, grävande, avlopp och annat skoj.
  • Andreas jobbar medan jag tittar på.
  • Innan vi kan bygga måste vi gräva. Maken hojtar någonting om grävande journalister medan jag testar en av de roligaste leksakerna någonsin.
  • Medan jag använder maskiner kör maken på en mer ansträngande metod och försöker hitta botten på det fundament den tidigare skorstenen stod på.
  • Det gick inte. Han fick istället spendera en dag med att hacka den övre metern i bitar.
  • Skorstenen gick dock lätt att bli av med.
  • Borta.
  • Avloppssystemet i hela sin prakt.
  • Den fina ytan på grunden.

Vi gräver ner tusenlappar

Det har grävts, lagts ner saker, grävts över, grävts upp igen, lagts om rör, och grävts över igen.

Att bygga har hittills inneburit mer grävande i marken än byggande på höjden. Många tusenlappar har lagts ner på att få en stadig grund, men jag ser mest en grushög som kostat pengar. I och för sig är det en fint gjord grushög, stadig och så. Och avloppsanläggningen behöver vi ju. Radonskydd är inte dumt och vatten- och el-ledningar måste på plats, det förstår till och med jag. Synd bara att jag, på grund av det vi måste ha men som inte syns, måste spara in på tapeter och annat dekorativt.

Nu har det i alla fall börjat hända saker ovanför markytan. Andreas Edin, byggare och makens kompis, sliter ut sig genom att hjälpa oss. L-elementen, isoleringen som utgör formen för plattan, kom på plats i helgen och nu är det ännu lättare att föreställa sig huset. Att L-elementen dessutom var lätta att jobba med och hade en ovanligt snygg yta gjorde det ännu roligare att få upp dem. Grunden kommer att se snyggt putsad ut till skillnad från många av de element som har en slätare gjuten yta.

Som planen nu ser ut ska resten fixas denna vecka inför gjutningen som vi hoppas ska ske nästa vecka. Det ena hänger på det andra och det verkar vara svårt att få rörmokare att säga någonting bestämt om vare sig priser eller tider. Detta problem inom byggbranschen driver mig till min gräns ganska ofta och för att behålla förnuftet låter jag maken sköta kontakten med de mest diffusa karaktärerna. Annars skulle jag nog snart känna mig benägen att ta till, om inte våld, så åtminstone hårda ord. Och det skulle inte leda någonstans bra.

Annars går det framåt. Huset, eller snarare dess ytterväggar, ska levereras vecka 43.

Dela med dig av denna artikel på: