Samhällsinformation

Psykeveckan med modigt tema

Kommande vecka blir det föreläsningar både dagtid och kvällstid samt mingel och temagudstjänst. Den årliga Psykeveckan ökar och i år har den tema ”Mod att våga”.
– Det är bara en vecka per år, så det är bra att passa på att gå, säger Einar Härdin, Attention.

Med syfte att minska stigmatiseringen kring psykisk sjukdom och sprida information sätter årets Psykevecka igång nu på måndag, den 4 november.
– Folk frågar efter det här. Första åren kom folk i branschen, så är det inte nu, nu är det allmänheten som dominerar, säger Agneta Lund, psykosociala verksamheten Örnsköldsviks kommun.

Sedan en omstart av veckan 2008 har omfattningen vuxit kontinuerligt och i år är det med ett fullspäckat program, där allt är gratis, som psykeveckan kickar igång den 4 november med invigning på Sliperiet.

Därefter följer utställningar och föreläsningar, som Fredrik Westins ”Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till stålmannen”, om att vara pappa till en son med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och ADHD, Rebecca Anseruds föreläsning ”ett bipolärt hjärta” om insjuknandet och vägen tillbaka och Martin Bengtssons ”I skuggan av San Siro” om sitt tidigare liv som fotbollsproffs där han väcker frågor kring bland annat identitet, manlighet, prestation, motgång och medgång.

– Flera av föreläsarna har ganska svåra diagnoser, att se dem stå upp och berätta om dem – det är inspirerande. Och modigt. Många vågar inte berätta på sin arbetsplats att de har en psykisk sjukdom, säger Susanne Olofsson, vuxenpsykiatriska avdelningen, Örnsköldsviks sjukhus, och berättar att det ändå går att se en positiv förändring i synen på psykisk sjukdom och att det syns speciellt bland de yngre.

Med bland annat de yngre i åtanke anordnas på fredagen mingel på Startpunkten där besökare kan gå runt och titta på verksamheterna och få möjlighet att träffa personal från landsting, kommun och andra myndigheter för rehabilitering vid psykisk ohälsa.
Psykeveckan avslutas med en temagudstjänst där det vankas musik, stämning och avslutningstal av Jan-Olof Häggström, ordförande humanistiska nämnden. Dessutom deltar flera av dem som varit med under veckans aktiviteter.

– Veckan är för alla, såväl för personal som ska få kunskap som för anhöriga, kompisar eller de med en diagnos, säger Maria Nilsson, arbetsmarknad och sysselsättning Örnsköldsviks kommun. Alla som är intresserade är välkomna.

Psykeveckan är ett samarrangemang mellan Kommun, Landsting, Arbetsförmedling, Försäkringskassan, IPF, RSMH, Attention och Svenska kyrkan, Örnsköldsvik.

Här kan du se programmet för veckan
Publicerat