Skola & utbildning

BioFuel Regions stipendiater utsedda

Årets vinnare av BioFuel Regions stipendier blev Gustav Ölund och Sofia Sidén, båda Nolaskolan i Örnsköldsvik. Gustav för sitt arbete "Miljömedvetna ungdomar" och Sofia för sitt arbete "Rätt Enkelt".

Nyligen var det prisutdelning under BioFuel Regions 10-årsjubileum, som hölls i Umeå. BioFuel Region har sedan 2004 delat ut stipendier till elever som går sitt sista år på gymnasiet och skrivit projektarbeten under temat "Hållbar utveckling".

Gustav Ölund är från Örnsköldsvik och tog i våras studenten vid Nolaskolans naturvetenskapliga program. Gustav kallade sitt arbete "Miljömedvetna ungdomar" som riktade sig till ungdomar i högstadieåldern. Han besökte en klass i årskurs 7 i Örnsköldsvik där han har bad eleverna fylla i en enkät om miljökunskaper och utifrån de svar han fick in sedan planerat och genomfört ett lektionsupplägg i två delar.

Under den första lektionen lärde han sjundeklassarna mer om bland annat miljö, konsumtion och transporter. Därefter genomförde han ytterligare en lektion där samma elever fick prova på en frågesport för att se vad de hade lärt sig på den förra lektionen. Svaren visade på ökade kunskaper och ett ökat intresse för miljö och att studera vidare inom naturvetenskap/teknik.


Motiveringen för stipendiet blev: "Ett projektarbete som sprudlar entusiasm om att hållbarhet ska vara roligt och som är fyllt med kluriga reflektioner. Ett inspirerande och bra arbete riktat till en utmanande målgrupp."

Sofia Sidén, även hon en före detta elev vid naturprogrammet vid Nolaskolan i Örnsköldsvik, är den andra stipendievinnaren. Hennes projektarbete heter "Rätt Enkelt" där hon undersökt ungdomars kunskap om matsvinn.

Efter en informationsinsamling bland ungdomar satte hon upp en blogg, med samma namn som projektarbetet, där hon gav råd, recept och tips på hur man använder bra råvaror, lagar god mat och hur man minskar sitt matsvinn. Sofia kunde inte delta vid prisutdelningen då hon för närvarande befinner sig i Frankrike.


Motiveringen för stipendiet blev: "Ett väl genomfört arbete som tack vare sin bloggform lyckas förmedla vikten av att handla och äta mat på ett bra sätt till en ungdomsmålgrupp och på så sätt bidrar till minskat matsvinn."

Sedan 2004 har BioFuel Region årligen delat ut stipendier till gymnasieelever som skrivit sina projektarbeten på temat "Hållbar utveckling". Syftet är att få eleverna mer intresserade av frågor som rör miljö, klimat, transport och bli mer sugen på natur- och teknikämnen.

Stipendierna är på 10.000 kronor. En färsk studie som tagits fram av Maria Petersson, vid Högskolan Dalarna, visar att så också sker. De som fått stipendier har blivit mer intresserade av frågorna och fler än hälften har också valt att studera vidare på något ingenjörsprogram.


Juryn för stipendierna består av: Anna-Karin Westman, Sundsvalls gymnasim, Anna Lodén, Dragonskolan Umeå, Jennie Söderström, Processum och Mathias Sundin, BioFuel Region.
Publicerat