Örnsköldsvik

Positiv ekonomisk prognos för kommunen 2013

För helåret uppvisar kommunens ekonomiska prognos plus 63 miljoner kronor.
Vid dagens ekonomiberedning presenterades den andra tertialrapporten för året. Den visar att kommunens ekonomiska resultat för perioden januari- augusti 2013 var plus139 miljoner kronor. Det är 15 miljoner kronor sämre än motsvarande period föregående år.

För helåret 2013 är prognosen ett ekonomiskt resultat på plus 63 miljoner kronor. Det är 22 miljoner bättre jämfört med det budgeterade resultatet på plus 41 miljoner kronor som kommunfullmäktige fastställt för 2013.

Förbättringen gentemot budget förklaras främst av att nettokostnaden förväntas öka betydligt mindre jämfört med budgeterat. Det beror i sin tur huvudsakligen på en återbetalning från AFA avseende betalda premier för åren 2005 och 2006. Dock redovisar nämnderna totalt en negativ budgetavvikelse på minus 20 miljoner kronor. Mer information finns i rapporten Tertialuppföljning, september 2013. Den hittar du på kommunens ekonomisida.

Kommunens resultat ger möjligheter till ytterligare satsningar på IT 2013.
Prognosen för kommunens ekonomiska resultat visar på plus 63 miljoner kronor 2013. Dessutom visar prognosen de kommunala bolagen på ett positivt resultat som är betydligt bättre än budgeterat.

I det prognosticerade resultatet på 63 miljoner kronor finns en återbetalning från AFA. Detta möjliggör ytterligare satsningar 2013 på 7 miljoner kronor. Dessutom föreslås tilläggsanslag till samhällsbyggnadsnämnden samt humanistiska nämnden.

2005- 2006  minskade kostnaderna för sjukskrivningar i Sverige och i vår kommun. Nu i år får vi en återbetalning från AFA med 55 miljoner kronor för de avgifter som vi betalade då.  Detta möjliggör ett antal satsningar, säger Elvy Söderström (S).

3 miljoner kronor går till IT-stöd för skolan, främst för gymnasiet (årskurs 1).

- Detta ger möjligheter till inköp av läs-och skrivplattor till alla elever i årskurs 1 på gymnasieskolan. Det möjliggör även vissa inköp till förskolan och till barn i behov av särskilt stöd. Vi kan nu arbeta ytterligare för att modernisera och använda oss av digitalt lärande, säger Birgith Olsson Johansson (S).

Ytterligare en miljon kronor tillförs barn och ungas arbetsmiljö för fastighetsåtgärder i skolans och förskolans lokaler och 1 miljon kronor satsas på lekmaterial och på utemiljön på skolgårdar.

- En stimulerande utemiljö runt våra skolor och förskolor är viktig. En översyn av detta pågår. Lekutrustningar har på flera ställen tagits bort på grund av att de inte klarat säkerhetskraven och de inte ersatts med några nya. Tillsammans ska bildnings- och samhällsbyggnadsförvaltningarna förbättra våra utemiljöer och ta fram en plan för detta. Till det arbetet vill kommunen möjliggöra inköp av lekutrustning, därför tillförs en miljon kronor säger Glenn Nordlund (S).

En miljon kronor satsas på äldres utemiljö och en miljon på IT, webbverktyg mm inom omsorgen.

- En satsning på utemöbler på vår vård- och omsorgsboenden är viktigt för att skapa en trivsam och  bra utemiljö, säger Anna-Belle Strömberg (S). Ett fungerande IT-stöd är viktigt för att kunna bedriva ett kvalitetssäkert och effektivt arbete inom omsorgens alla verksamheter. Idag har stora delar av personalen inte tillgång till IT för att kunna dokumentera i journaler på ett optimalt sätt.       
6,2 miljoner kronor tilläggsanslag till samhällsbyggnadsnämnden.

Samhälssbyggnadsnämnden tillförs 6,2 miljoner kronor 2013 för att täcka delar av kostnaderna för dagens kollektivtrafik.

- Det känns bra att nu kunna koncentrera vårt arbete på att ta fram utformningen av morgondagens kollektivtrafik. Detta tillskott innebär också att inte andra verksamheter måste täcka upp kostnader för kollektivtrafiken, säger Roger Burland (S)

Humanistiska nämnden får ett tilläggsanslag på 2,5 miljoner kronor.

Humanistiska nämnden har fått ökade kostnader för bostadsanpassningen och för den psykosociala verksamheten. För detta tillförs nämnden 2,5 miljoner kronor 2013.

- Bostadsanpassning är en förutsättning för att möjliggöra för människor att kunna bo kvar i sin hemmiljö. Därför känns det bar att vi får kompensation för de ökade kostnaderna, säger Jan-Olov Häggström (S).

Förslagen från ekonomiberedningen tas upp i kommunstyrelsen den 8 oktober och i kommunfullmäktige den 28 oktober.
Publicerat