Ekonomi

Husköpkraften högst i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har högsta husköpkraften i landet. Det betyder att hushållen i kommunen har goda marginaler när de köper hus. Det visar den senaste Boindexrapporten från Swedbank.
Boindex är 100 när hushållen använder 15 % av förvärvsinkomsten före skatt till bolånekostnader. När Boindex överstiger 100 har hushållen råd med sitt boende enligt den fastställda normen. Ju högre siffra, desto bättre.

– Trots att huspriser och räntekostnader har ökat har ö-viksborna fortfarande goda marginaler när de köper hus, säger Christina Sandsten, marknadschef i Sparbanken Nord.

För riket som helhet steg Boindex till 139,4 från 135,0. Husköpkraften i riket har förbättrats genom  lägre bolåneräntor och högre förvärvsinkomster.  Medianpriset för småhus i riket sjönk till 1,800 miljoner kronor – en nedgång med 10 000 kronor.  Den sammanvägda bolåneräntan sjönk till 2,8 % från 3,0 % kvartalet innan.  Den årliga förvärvsinkomsten före skatt för ett hushåll där minst en arbetar steg till 663 000 kronor före skatt.  

Förutom i Örnsköldsvik finns den högsta husköpkraften i Karlskoga, Gislaved och Skellefteå. Lägst husköpkraft har Stockholm, Uppsala och Helsingborg.
Publicerat