Nyheter/Reportage

Ö-vik närmar sig Umeå

En gemensam arbetsmarknadsregion är målet.

Under hösten tar Örnsköldsvik och Umeå flera steg längs vägen mot en gemensam arbetsmarknadsregion. Företagen i regionen möts för att skapa samverkan i olika former. Just nu är det mycket fokus på kompetensförsörjning.

Torsdag 14 november anordnar projektet Arbetsmarknadsregionen en gemensam workshop i Olofsfors, för personalchefer i regionen. Där får deltagarna möjlighet att lyfta gemensamma frågor, behov och utmaningar för att hitta områden där de kan tjäna på att samverka. Inbjudan till HR-träffen i Olofsfors hittar du här.

I Örnsköldsvik finns ett etablerat nätverk, med deltagare från flera företag, som träffas regelbundet kring frågor om kompetensförsörjning. Nätverket tog för en tid sedan initiativet till en träff med projektledarna för Arbetsmarknadsregionen för att få veta mer om projektets innehåll och arbete.

– Det här nätverket visar på att det finns fördelar med samverkan. Här har vi flera självklara deltagare vid workshopen i november. Vi bjuder in HR-folk från hela regionen och hoppas att många vill komma för att dela med sig av sina erfarenheter och upptäcka de möjligheter som ökad samverkan ger, säger Johan Eklund, Arbetsmarknadsregionens projektledare i Örnsköldsvik.

Studieresa för inspiration

Som en annan del i satsningen för att skapa en gemensam arbetsmarknadsregion åkte representanter från näringslivet och kommunerna i Umeå och Örnsköldsvik på en studieresa i mitten av september. Resan gick till Västerås och syftet var att inspireras av satsningen ”Jobba i Västerås”. Där samlas olika aktörer kring utmaningarna kompetensförsörjning, rekrytering och arbetsmarknadskunskap.

– En nyckelfråga vid rekrytering som lyfts fram bland företagen i vår region, är att kunna hjälpa medflyttare med jobb. Den frågan har man valt att fokusera mycket på i Västerås genom det man kallar en Medflyttarakademi, säger Johan Eklund, som själv var med på resan.

Han berättar också att Västerås arbete med arbetsmarknadskunskap i skolan är något som redan kommit igång även i Örnsköldsvik. En satsning som ska minska glappet mellan skola och arbetsmarknad för att bättre tillgodose behoven av arbetskraft i framtiden.

Publicerat