Ekonomi

Örnsköldsvik går bättre

Positiv ekonomisk prognos
 för 2013 men nämnderna redovisar minussiffror.

Kommunens andra tertialrapport för året visar att det ekonomiska resultatet för perioden januari-augusti 2013 var +139 miljoner kronor. Det är 15 miljoner kronor sämre än motsvarande period föregående år. För helåret 2013 är prognosen ett ekonomiskt resultat på +63 miljoner kronor. Det är 22 miljoner bättre jämfört med det budgeterade resultatet på +41 miljoner kronor som kommunfullmäktige fastställt för 2013.

Förbättringen gentemot budget förklaras främst av att nettokostnaden förväntas öka betydligt mindre jämfört med budgeterat. Det beror i sin tur huvudsakligen på en återbetalning från AFA Försäkring avseende betalda premier för åren 2005 och 2006. Nämnderna redovisar däremot totalt en negativ budgetavvikelse på -20 miljoner kronor.

Återbetalningen från AFA möjliggör en del satsningar, och kommunstyrelsen föreslår följande: 5 miljoner kronor till IT-stöd för skolan, främst för gymnasiet. Ytterligare 1 miljon tillförs barns och ungas arbetsmiljö för fastighetsåtgärder i skolans och förskolans lokaler, och 1 miljon satsas på lekmaterial och på utemiljön på skolgårdar.

1 miljon kronor satsas på äldres utemiljö och 1 miljon på IT, webbverktyg med mera inom omsorgen. 6,2 miljoner läggs i tilläggsanslag till samhällsbyggnadsnämnden för att täcka delar av kostnaderna för dagens kollektivtrafik. Dessutom läggs 2,5 miljoner i tilläggsanslag till humanistiska nämnden för ökade kostnader för bostadsanpassningen och för den psykosociala verksamheten.

Publicerat