Du är här

2013-10-09 - Utställning
 • Annikka Kronlid Arvidsson och Tania Fred. Foto: Håkan Nordström (klicka på pilarna för att se fler bilder)
 • Förvandling av Tania Fred. Foto: Håkan Nordström
 • Förvandling av Tania Fred, i bakgrunden Trafficking girls. Foto: Håkan Nordström
 • Förvandling av Tania Fred. Foto: Håkan Nordström
 • Trafficking girls av Tania Fred. Foto: Håkan Nordström
 • Förvandling av Tania Fred. Foto: Håkan Nordström
 • Tania Fred hälsar på en av de yngsta vernissagebesökarna. Foto: Håkan Nordström
 • Målningar av Annikka Kronlid Arvidsson. Foto: Håkan Nordström
 • Afton av Annikka Kronlid Arvidsson. Foto: Håkan Nordström
 • Målningar av Annikka Kronlid Arvidsson. Foto: Håkan Nordström
 • Tisdagskvällens vernissage av Annikka Kronlid Arvidssons och Tania Freds utställning var välbesökt. Foto: Håkan Nordström

Kafka, trafficking och naturbilder

Annikka Kronlid Arvidsson och Tania Fred, två medlemmar i Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ställer ut tillsammans på museet.

Alla som någon gång läst Franz Kafkas ”Förvandlingen” vet att Gregor Samsa en dag upptäcker att han blivit en insekt. Tania Fred har nu genom en mängd skulpturer förmedlat känslan av att vakna upp som småkryp, och de konsekvenser det medför. Vi får se många fantasifulla djur, de flesta med människoansikte, och det är lätt att känna Gregor Samsas förtvivlan.

Förtvivlan och sorg förmedlar också Tania Fred i sin serie målningar som hon benämner ”Trafficking girls”. Ett sätt för konstnären att bearbeta de känslor hon har för den organiserade sexhandeln.

Tania visar också en serie målningar med titeln ”Livets väv” om hur små enheter bygger upp större hållbara enheter. Kanske som våra egna liv.

Annikka Kronlid Arvidssons måleri utforskar de riktningar hennes tankar tar när hon arbetar intensivt och kreativt. Hennes målningar visar vad som sker i hennes inre när hon släpper garden och där plötsliga tankar får styra. Det handlar om naturmotiv, oftast med människor. En brottningsmatch (på lek eller allvar?), ett kärleksfullt omfamnande eller en vilande kropp i naturens famn.

På en av målningarna har hon avbildat sin man Mikael Arvidsson, också han konstnär, i tre versioner – ”Jag du och den tredje”. En målning som inspirerats av da Vincis ”Anna själv tredje” (The virgin and child with saint Anne).

– Det talas mycket om hur män lyfter upp varandra och att det därmed blir svårt att förändra manssamhället. Här sitter Mikael med sig själv i knät samtidigt som han tittar på en version av sig själv som spelar fotboll. Men Mikael var fullkomligt med på det här och han är absolut inte en sån man, säger Annikka leende.

Utställningen på Örnsköldsviks museum & konsthall pågår till och med 26 oktober.

Dela med dig av denna artikel på: