Örnsköldsvik

World's Children's Prize 2013 - Vinnaren utsågs i dag

James Kofi Annan från Ghana blev World's Children's Prize- pristagare 2013. Detta meddelades på en presskonferens i dag av elever från Höglandsskolan.

Kofi Annan fick World’s Children’s Prize 2013 för sitt arbete mot barnslaveri. 

En världsomröstning har utsett honom till vinnare i World's Children's Prize 2013 för barnets rättigheter och Barnens presskonferens hölls samtidigt över hela Sverige och i många andra länder.


Årets kandidater var • James Kofi Annan, f.d barnslav och bankdirektör, som sedan tio år tillbaka räddar och rehabiliterar barn i Ghana som är fiskeslavar. • Sompop Jantraka, tidigare barnarbetare, som i 25 år kämpat mot barnsexhandel och för särskilt utsatta barn från den Gyllene Triangeln, Thailand och grannländerna. • Kimmie Weeks, som sedan tjugo år kämpar för barn som drabbats av krig. Han avslöjade som barn att Liberias dåvarande president rekryterade barnsoldater.

Världens största rättighetsutbildning World's Children's Prize är ett världsunikt program för barn och verkar för en medmänsklig värld. Sedan starten år 2000 har 34 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.

Drottning Silvia är en av beskyddarna för World's Children's Prize-programmet.

Prisceremonin hålls på Gripsholms slott i Mariefred, Sverige den 17 oktober, då barn från 15 länder och drottning Silvia hedrar pristagarna. Med på denna utdelning kommer även eleverna som höll i dagens presskonferens från Höglandsskolan att vara.

Publicerat