Byggbloggen

Veckor fyllda av väntan och jobb

I väntan på huskroppen roar vi oss med att planera, bestämma och beställa sånt där som vi inte kommer att ha tid med när leveransen väl kommer.

Vissa saker behövs tidigare än andra. Taket är till exempel redan beställt. Det blir ett falsat i aluzink. Nu funderar vi på hur många hål vi kommer att behöva ta upp i taket när det väl är på plats. Ett behövs i alla fall för skorstenen till kaminen, kanske blir det ett till för köksfläkten. Just köksfläkten ställer till det lite i huvudet. Ska vi ha en extern fläkt eller en vanlig där fläkten är i kåpan?

Alternativen är många och prioriteringarna likaså. Den ska, naturligtvis, vara effektiv på att ta bort matos, fett och ånga från köket, snygg och tystgående. Helst ska den inte vara så dyr, men jag inser att för att klara de viktigaste av kriterierna, effektiv och tyst, kommer vi inte att komma undan med ett budgetalternativ. En extern fläkt är effektivare och tystare än en konventionell, men den är också dyrare och det är inte säkert att vi behöver en så effektiv fläkt då vi kommer att ha en kort kanal ut vilket gör motståndet litet. Konventionella fläktar är mycket billigare, men ljudet stör och jag vet inte om effekten räcker för vår öppna planlösning. Sätter vi utloppet på taket behöver vi rodda en massa med det och externa takfläktar tenderar att kosta mer än externa väggfläktar, men sätter vi utloppet i väggen blir den fulare och så blir det en böj som minskar effekten.

Jag velar fram och tillbaka och inser nu att jag inte kommer att komma till en lösning utan experthjälp, så i veckan blir det till att avsätta tid och låta någon annan i en av stadens många butiker hjälpa mig. Förmodligen går det snabbare än ältandet jag håller på med nu.

Återkommer med ett beslut.

Publicerat