Örnsköldsvik

Projektet Mångkulturellt centrum förlängs

Mångkulturellt centrum i Örnsköldsvik startade som ett ettårigt projekt inom välfärdsförvaltningens integrationsenhet i oktober 2012.
Syftet var att skapa en mötesplats för social gemenskap mellan olika kulturer, att utöka de nyanländas kunskaper om det svenska samhället, ge praktisk hjälp, underlätta kontakter med föreningsliv samt erbjuda aktiviteter och nätverk.

Verksamheten har nu utvärderasts. Under det första året har närmare 2 500 personer besökt Mångkulturellt centrum på Storgatan 3A i Örnsköldsvik.
Det har både varit nyanlända och invandrare som bott i Sverige en längre tid, andelen svenskfödda besökare har dock varit låg. Verksamheten har fyllt många behov.

Besökarna har kunnat träna svenska och även samtala på sitt eget modersmål. Studiebesök och prova-på aktiviteter har ordnats. Besökarna har fått ta del av samhällsinformation utifrån olika teman och getts möjlighet att möta myndigheter, organisationer och föreningar. Nya föreningar har även bildats som ett resultat av människors möten på Mångkulturellt centrum.

Humanistiska nämnden anser att verksamheten vid Mångkulturellt centrum fyller viktiga behov. Nämnden beslutade därför vid sitt sammanträde 22 oktober att Mångkulturellt centrum ska fortsätta i projektform till dess att ett integrationspolitiskt program är framtaget och kan ange förutsättningar för en framtida verksamhet.
Publicerat