Teater

Unikt samarbete blir Kulturhuvudstadsårets största teaterprojekt

I morgon släpps biljetterna till ett unikt äventyr i svensk teaterhistoria – fem norrlandsteatrar samlar för första gången sina krafter för att skapa en helkväll med föreställningen NORRLÄNDSK PASSION.
Föreställningen spelas i sju städer i norr med premiär 3 maj i Umeå – Årets kulturhuvudstad i Europa 2014. Den storslagna satsningen blir den största teatersatsningen under kulturhuvudstadsåret och den 9 maj i Fjällräven Center i Örnsköldsvik.
 
Storslaget teateräventyr
NORRLÄNDSK PASSION blir ett storslaget teateräventyr både för publiken och alla inblandade i produktionen. De fyra samverkande länsteatrarna Västerbottensteatern, Norrbottensteatern, Teater Västernorrland/Scenkonstbolaget och ESTRAD NORR Jämtlands läns teater och musik samt Giron Sámi Teáhter i Kiruna står inför en tuff uppgift säger projektledaren Med Reventberg:
 
– Det är ett gigantiskt och komplext projekt med många utmaningar under resans gång, men våra samlade resurser, energi och kompetens blir också en enorm tillgång. Det görs minst lika bra teater här i  norr som på de stora scenerna i huvudstaden och det vill vi visa upp. Så vi skramlar lite extra för att synas och höras.
 
Samarbetet sker över stort geografisk område och detsamma gäller turnén i maj och juni 2014. NORRLÄNDSK PASSION har premiär i Umeå 3 maj som en del i Kulturhuvudstadsåret Umeå2014. Sedan blir det föreställningar i Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund, Luleå, Kiruna och Skellefteå – totalt 19 föreställningar.
 
 
Kärv men het passion
För publiken blir detta också ett stort äventyr. Något liknande har aldrig tidigare gjorts och det unika samarbetet ligger bakom en teaterupplevelse förstärkt med dans, ljus, bildprojektioner och musik.
 
I denna stort upplagda teaterföreställning färdas vi från el-konfliktens mörklagda ­Övertorneå via ett ovanligt, ja på gränsen till otroligt, framgångsrikt callcenter i Bastuträsk till gammgossen Leif utanför Sundsvall som satt igång en rykteskarusell efter sin ­semester i Thailand. Det sägs att han där träffat kärleken – kan det stämma?
 
Berättelserna vävs ­samman av musik och en berättare från Giron Sámi Teáhter och dansgruppen Barda från Estrad Norr, som bidrar med delar ur sin föreställning De sociala kongresserna. Föreställningen ger en bred, mångfacetterad, allvarlig och humoristisk bild av Norrland idag, här och nu. Ljuset faller in snett från sidan på olika oväntade sammanhang och situationer och tar temperaturen på en kollektiv norrländsk passion som kan beskrivas som kärv – men het.
 
 
Nyskrivna pjäser och lokala körer
Med ett passionerat engagemang från ett antal lokala körer faller den sista pusselbiten på plats i den största teaterproduktion som genomförs under Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Berättelserna som NORRLÄNDSK PASSION bygger på är nyskrivna av unga dramatiker: Camilla Blomqvists Måste hem innan det blir mörkt från Norrbottensteatern, Therese Söderbergs Rykten på bygden från Teater Västernorrland/Scenkonst­bolaget och Gustav Tegbys Vi ­besvarar ditt samtal så snart vi kan från Västerbottensteatern.
 
Föreställningens regissör Olle Törnqvist har med dans, musik och andra ingredienser fogat samman valda delar ur dessa pjäser till ett underhållande och ­engagerande kollage.
Publicerat