Örnsköldsvik

Ö-viksbo anmäler kommunen för fotoförbud

Idag har det firats lucia i landet på tusentals förskolor och skolor och Ö-viks kommun har nu anmälts för att man införde fotoförbud.
Fotoförbudet som har införts i bland annat Örnsköldsvik och uppmärksammats i media senaste veckan har väckt ilska.
– Hela december har man mått dåligt för det här. Jag tycker att det har varit fruktansvärt, säger en mamma i Örnsköldsvik som har anmält kommunen till Justitieombudsmannen. Detta uppger expressen.se.

Enligt skolverket är det olämpligt att tillåta fotografering på skolor där det går barn med skyddade personuppgifter. Frågan är inte ny, men är nu högaktuellt i samband med luciafiranden på landets förskolor.

Många kommuner har vidtagit åtgärden att förbjuda fotografering på grund av att många bilder sprids i olika former på nätet.
I Örnsköldsvik har man gått ännu längre. Här är det fotoförbud på alla kommunens förskolor.
– Vi har vårdnadshavare som har sagt att de kommer att fota ändå. Vi är inga poliser och kan inte beslagta kameror. Vi hoppas att förbudet ska respekteras, säger Lena Gidlund, verksamhetschef i Örnsköldsviks kommun, till TT.

– Jag vill absolut inte att det ska läggas ut bilder barn och luciatåg på internet, utan det handlar bara om rätten att få fota och filma, säger en flerbarnsmamma i Örnsköldsvik till Allehanda.se. Hon har anmält kommunen till JO.
Publicerat