Friluftsliv

Rådjuren behöver hjälp

Här får du förslag på hur du utfodrar vilt och fåglar.

Vintern innebär svårigheter för framför allt rådjuren att hitta föda under snötäcket. För jägarna är viltvården en naturlig del av jaktintresset och enligt en undersökning lägger jägarkåren ner minst 265 miljoner på utfodring årligen. Därtill kommer många timmars arbete.

De flesta av våra vilda djur klarar vintern bra, men rådjuren hör till de som har det svårast att klara kylan och hitta föda. Tack vare jägarnas insatser med att fälla aspar, björkar, köra ut ensilage, rotfrukter med mera är det många som klarar vintrarna.

Förutom att köpa foder och lägga ut är det många mantimmar som ägnas åt utfodring åt det vilda. Jägareförbundet uppmanar jägarkåren att börja tidigt och hålla på långt frampå vårvintern.

Även ickejägare kan hjälpa till, men om man vill utfodra på annans mark ska man kontakta markägaren först och undvika att utfodra nära vägar då det i stället kan orsaka fler viltolyckor. Glöm inte småfåglarna som gärna vill ha solrosfrön, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Utfodra fåglarna i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar, så minskar risken för att småfåglarna tas av rovdjur.

Rådjursstammen i Norra Sverige ökar sakta i numerär, speciellt i kustområden och längs de uppodlade markerna i våra älvdalar. Antalet rådjur påverkas främst av hur sträng vintern blir samt hur många rådjur som dödas av räv, men också av lodjur. Under vinterhalvåret ser man ofta att rådjuren söker sig till bebyggelsen när de behöver skydd och föda.

8 tips på hur du kan hjälpa viltet finna föda

  •     Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.
  • Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.
  • Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.
  • Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.
  • Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.
  • Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.
  • Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja!
  • Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.

Lämpligt foder kan du antingen köpa av en lokal lantbrukare, eller till exempel på Granngården.

Publicerat