Örnsköldsvik

Gijrra – Ö-viks och Sundsvalls bidrag till kulturhuvudstadsåret

Örnsköldsvik kommer tillsammans med Sundsvall att ansvara för länets värdskap vid en av de årstidsväxlingar som kommer att manifesteras under Umeås kulturhuvudstadsår 2014.
Umeås kulturhuvudstadsår 2014 är indelat enligt de åtta samiska årstiderna. Varje årstidsväxling kommer att uppmärksammas med evenemang. Första årstidsväxlingen blir den stora huvudinvigningen i Umeå, 31 januari – 2 februari. Även övriga årstidsinvigningar genomförs i Umeå men fyra av växlingarna arrangeras i samverkan med de nordliga länen.

Ansvaret för att uppmärksamma vårens, ”gijrras”, ankomst har tilldelats Västernorrland
Invigningen av den samiska våren tar sin början i Sundsvall 30 april och fortsätter sedan i Örnsköldsvik påföljande veckoslut.
 
– Att Umeå är Europas kulturhuvudstad under nästa år har verkligen smittat av sig på andra städer i regionen. Vi i Örnsköldsvik ser fram emot att, tillsammans med Sundsvall, få inviga våren. Nu ska vi tillsamman sätta ihop ett spännande program. Helt klart är att invigningen kommer att influeras av det samiska kulturarvet och göras i nära samarbete med Umeå2014. En spännande utmaning är att göra medborgarna delaktiga i invigningen, säger Hanna Wallin i arbetsgruppen för Örnsköldsviks deltagande i kulturhuvudstadsåret, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Planerna är att fokusera lite extra på det som händer i Örnsköldsvik under årstiden gijrra. Bland annat kommer museets nya basutställning att ha premiär, stadsodling påbörjas och föreställningen Norrlandspassion besöker Örnsköldsvik 9 maj.
Publicerat