Hörnan

Krönikan: Framtiden står i farstun

Varje nytt år, eftersom Nostradamus vägrar ställa upp, brukar jag få den tvivelaktiga äran att förutspå framtiden.
Ibland (läs: nästan aldrig) har jag råkat snubbla in på sanningen. I fjol förutspådde jag att jorden inte skulle gå under, inför 2012 förutspådde jag Håkan Juholts avgång och inför 2011 förutspåddes att Botniatågen skulle börja gå punktligt; något som kändes totalt osannolikt på den tiden.

Andra gånger (läs: a-l-l-a andra gånger) har jag varit längre ifrån framtidens facit – som när jag siade om att Nicklas Nyberg skulle lansera bygget av världens högsta byggnad här i stan.
(Fast ärligt talat känns det där fortfarande ganska rimligt).
Hur som helst har jag i år bestämt mig för en förändring:
Den här gången tänker jag bara förutspå sånt som visa sig stämma.

I framtiden kommer vi kunna skaffa kläder, smycken, verktyg, bildelar, elektronisk utrustning och fungerande skjutvapen genom att skriva ut dem ur en skrivare. Det kommer finnas arméer av mikroskopiska maskiner i andra föremål; i fönster som putsar sig själva och kläder som inte kan smutsas ner.
Vi kommer ha svävande tåg, som flyger fram ovanför tågbanan i hisnande hastigheter, och kött som aldrig suttit på något djur utan odlats fram i ett laboratorium.

I framtiden kommer krigshandlingar utföras av flygande robotar, som tar order av mänskliga herrar i långt från stridens hetta. Då kommer det finnas robotar som är så lika människor, i utseende, tal och minspel, att vi förväxlar dem med sina mänskliga förebilder. Vi kommer ha robotar som kan vika tvätt, robotar inom äldrevården och självlärande robotar som är så välformulerade att de kan besegra människor i Jeopardy.

I framtiden kommer vi kunna förvandla kunskap till ljus och skicka enorma informationsmängder i ljusform över världen. Vi kommer att vara uppkopplade till ett världsomspännande nätverk, där all världens okunskap finns inom räckhåll för oss vart vi än går. Vi kommer att kunna fjärrstyra vårt hem genom det där nätverket och stänga av spisplattan i köket via ett knapptryck 100 mil bort. Dessutom kommer vi kunna samtala gratis med folk på andra sidan jordklotet och se dem framför oss när vi gör det.

I framtiden kommer det sväva robotögon i rymden som ser allt och kan läsa registreringsnumret på din bil i Sidensjö om de känner för det. Samma robotögon kommer att följa varje steg vi tar – och berätta om det för oss. Vi kommer att övervakas dygnet runt och tycka att det känns helt okej, eftersom vi själva kan får se världen genom övervakarens ögon. Vi kommer att kunna se var vi är, hur vi rör oss och vart andra människor är på väg via en skärm i handflatan.
Det kommer också att finnas tredimensionella filmer med tvådimensionellt tänkande och endimensionella karaktärer.
Sist men inte minst kommer det finnas genmanipulerade livsformer, informationsteleportering och kinesiska robotkaniner på månen.

Vid det här laget har du nog hunnit räkna ut hur jag kan vara så säker på att få rätt, men jag ger dig svaret ändå:
Jag vet att de allt det här kommer finnas i framtiden eftersom allt det här redan finns.
Hälften av alla framtidsmirakel vi fantiserat om som barn, och som visats upp i 1900-talets science fiction-visioner, har hunnit göra entré i världen medan vi varit upptagna med annat.
Framtiden är kanske inte här än – men den är heller aldrig mer än en nanosekund bort.
Publicerat