Du är här

2014-01-11 - Utställning
  • Helena Sundin, med rötterna i Käxed, ställer ut på Galleri Lokomotiv. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • "Tvätta" av Helena Sundin (bilden är beskuren)
  • "Kusiner", "Sovande" och "Dockan" av Helena Sundin

Barndomsbilder från Käxed

Helena Sundin, som fick ÖKKV:s grafikstipendium 2012, ställer ut på Galleri Lokomotiv.

Som en del i grafikstipendiet ingår en månads fri arbetsvistelse i Kulturfabriken men eftersom Helena Sundin, numera bosatt i Stockholm, fick sitt första barn hösten 2012 så sköt hon på uttaget av arbetsstipendiet till sommaren 2013.

– Det var då jag gjorde de här bilderna som jag nu ställer ut, säger Helena som har sina rötter i Käxed, Docksta, och som idag hade vernissage.

– Motiven är från Käxed där vi också har ett sommarställe. I min grafik utgår jag från gamla bilder men de är också på ett sätt självbiografiska. Jag tittar mycket på gamla foton från tiden då min mamma var liten och så applicerar jag mina egna barndomsminnen i dem. Det här är bilder från ställen där jag själv lekt som liten.

Åtta grafiska blad visas i Galleri Lokomotiv fram till och med 1 februari. Små verk med barn i olika vardagssituationer, i ett av dem har hon lagt in sig själv.

– Jag gillar att jobba med gamla bilder, de är inte så tidsbestämda. Dessutom är grafik ett tidlöst uttryckssätt.

Helena Sundin, som utbildat sig på konsthögskolan i Umeå, planerar nu en utställning i Kramfors 2015.

– Jag kommer tillbaka till Kulturfabriken här i Ö-vik för att jobba med den utställningen, jag tycker verkligen att det är jätterolig att jobba i den här verkstan.

Dela med dig av denna artikel på: