Hörnan

Krönikan: Tjena 2014!

Nu har det gått en stund sedan vi först sågs, men jag vet inte direkt mer om dig nu än jag gjorde vid tolvslaget. Därför tycker jag det är hög tid att vi bekantar oss med varandra.
Berätta mer om dig själv! Vad har du för planer för mig och resten av universum under de återstående 355 dagarna?
Och handen på hjärtat: Hur nervös är du?
För även om du är numret större än 2013 måste det vara ett himla tufft jobb att efterträda den stjärnsmällen.
Jag menar, hur matchar man ett år som innehöll både ett meteoritnedslag och Kevin Walker?
Det var verkligen full fart från början till slut.

I januari visade det sig att Findus nötkött innehöll spår av häst i stället för nötter och att en isländsk köttpaj inte innehöll något kött över huvud taget.
I februari anfölls ryssarna av den där meteoriten och misslyckades kapitalt med att anfalla tillbaks. I brist på bättre roade de sig med att lite senare öva flyganfall mot Sverige utan att Sverige märkte nåt.
I maj vann Sedinarna hockey-VM och lät Tre Kronor vara med. För andra gången det här årtusendet hölls Eurovisionfinalen i Sverige och det visade sig att Danmark vinner varje gång det händer.

Även i Ö-vik hände det grejer. Ett nytt hotell byggdes, Saltmagasinen revs, Ting 1 blev färdigt, Dan Olsson upplyste om att han också var färdig och Elvy Söderström flaggade för att göra som de där andra två. På höstkanten öppnade ännu en talangfabrik i stan medan Barack Obama stängde ner Stockholm och Nolanskolans aula stängdes ner eftersom taket var blött.

För första gången på 700 år lät en påve bli att dö på sin post, vilket gav påve-posten nytt liv, och Nelson Mandelas upplyftande begravningsfest livades upp ytterligare av en teckenspråkstolk som inte använde teckenspråk.
I december uppmättes världens lägsta temperatur på Antarktis (minus 93,2) och snart visade det sig att det inte blivit nån kyla över till oss i norr. Därmed blev vi så illa tvungna att skjuta upp vintern till nästa år – och faktum är att vi väntar fortfarande. Det, kära 2014, är kanske något för dig att jobba på?

Jag är förstås också nyfiken på vad du har i beredskap åt mig under året som kommer.
Ett år kan som bekant ha många ansikten.
Vissa år separerar du, andra år finner du kärleken.
Vissa år drabbas du av nedskärningar på jobbet och andra år kan du glädja dig åt ett nytt jobb.
Vissa år erbjuds du mer jobb, andra år skärs din arbetstid ner och åter andra väljer du själv att gå ner i tid.
Vissa år nöjer du dig med att skaffa nya glasögon, andra år investerar du i en ny bil och åter andra satsas dina besparingar på ett hem.

Jag hann med a-l-l-t det där under 2013 – och åtta av tio punkter bockades av inom ett halvår … så nu vet du vad du har att överträffa under dina tolv månader.
Lycka till med det, 2014!
Du lär behöva det.

Publicerat