Näringsliv

SEKAB rekryterar expert på biodrivmedel

SEKAB har förstärkt sin laguppställning med stor kompetens inom biodrivmedel.
– Jag ser fram emot att arbeta med SEKAB:s förnybara drivmedel för tunga fordon. Det behövs fler etanoldrivna lastbilar och bussar på vägarna om regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta år 2030 ska kunna uppnås, säger Lena Nordgren.

Lena Nordgren har sedan 2003 arbetat med utvecklingen av framtidens biodrivmedel i Sverige och Europa. Bland annat var hon vd för BioAlcohol Fuel Foundation, BAFF, mellan 2008 och 2010. Hon har också stor erfarenhet som föredragshållare och arrangör av nationella och internationella konferenser om hållbarhetsfrågor och biodrivmedel.

Lena Nordgren har en masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon har även tidigare varit anställd i SEKAB-koncernen, senast på SEKAB E-Technology AB. I fyra år var hon delprojektledare inom den hittills största utvärdering som gjorts av etanol som drivmedel. Det arbetet pågick i åtta europeiska länder inom ramen för det delvis EU-finansierade BEST-projektet.

– Lena Nordgrens expertkunskaper om hållbar utveckling kommer att vara mycket värdefulla för vårt arbete med förnybara drivmedel. Om fler åkerier och bussbolag väljer ED95 är det en vinst för miljön, klimatet och människors hälsa, säger Sofie Indevall, affärsområdeschef för ED95 vid SEKAB.

ED95 är ett förnybart biodrivmedel för tunga transportfordon som lastbilar och bussar som SEKAB har arbetat med i mer än 25 år. Drivmedlet består till 95 procent av bioetanol och används i anpassade dieselmotorer. Genom att köra på ED95 i stället för diesel är det möjligt att minska utsläppen av fossil koldioxid från buss- och lastbilstrafik med upp till 90 procent. Även utsläppen av skadliga partiklar i luften minskar kraftigt med ED95 som drivmedel. ED95 finns som färdigt biodrivmedel och som så kallad masterbatch, vilket möjliggör lokalt producerad ED95.
Publicerat