Du är här

2010-06-22 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

24 länder möts i Ö-vik

I dagarna pågår en stor konferens i Örnsköldsvik med deltagare från världen alla hörn.
Under rubriken ”Skogsråvara, bioteknik och bioraffinering” samlas världseliten inom bioraffinaderi.

Konferensen inleddes i går, måndag, och avslutas på onsdagen. 24 forskare, som alla bedriver frontforskning inom sina respektive områden, deltar som föreläsare och cirka 170 personer från 24 olika länder finns på plats.
– Här finns en starkt internationell prägel med experter från USA, Frankrike, Brasilien, Finland, Kanada, Sydafrika och Sverige, säger professorn Björn Sundberg. Syftet är att stimulera kontakter och vetenskapliga samarbeten inom detta framtidsområde. Det är ingen överdrift att säga att världseliten inom bioraffinaderiområdet samlas i Örnsköldsvik i juni.

Experter samverkar
Konferensen anordnas av forskningsnätverket FuncFiber, SLU, Umeå Universitet och innovationsklustret Framtidens Bioraffinaderi. Nya visioner inom skogsindustrin bygger på utveckling av bioraffinering för att bättre utnyttja skogsråvaran för produktion av biobaserade material och bioenergi. 
Det ställer ökade krav på tvärvetenskaplig forskning och utveckling.

På konferensen samlas därför ledande internationella experter inom områden som skogsbioteknik, fiberstruktur, fiberkemi och produktion av nya biomaterial.

– Det är ingen tvekan om att konferensen kommer att driva på utvecklingen framåt, konstaterar Clas Engström, vd för Framtidens Bioraffinaderi. När gränsöverskridande nätverk skapas på den här nivån stärks den globala bioraffinaderiutvecklingen, vilket är en nödvändighet eftersom det snart kommer en tid bortom oljan.

Dela med dig av denna artikel på: