Utställning

En stad pågår

Åsa Polfjärd tilldelades 2021 ÖKKVs Grafikstipendium. Nu ställer hon ut i Galleri Lokomotiv där hon vill beskriva hur vi hanterar naturen när vi bygger våra städer.

Åsa Polfjärd, Bromma, utnyttjade i våras den ena delen av grafikstipendiet, det vill säga en månads fri tillgång till grafikverkstaden i Kulturfabriken med tillhörande boende.
– Det var fantastiskt. Och väldigt trevligt att få komma till Örnsköldsvik, jag hade aldrig varit där tidigare, säger Åsa som nu alltså är framme vid den andra delen av grafikstipendiet – en utställning i Galleri Lokomotiv.

– Jag har i flera år jobbat med att titta på hur vi hanterar naturen när vi bygger städer. Vilka effekter den moderna urbaniseringen har och hur den påverkar naturen, och även hur den påverkar oss människor som bor i städerna. Jag funderar kring vad som händer med naturen när vi spränger bort berg och ersätter med grushögar och betongfundament, hur vi kväver jorden med asfalt och betong.

Tidigare i år visade Åsa Polfjärd sin installation ”Bygga Berg” på Liljevalchs vårsalong. Den bestod av sprängda stenar från byggarbetsplatsen vid Bromma Blocks handelsplats, och exakta kopior av dem gjutna i betong.
– Det finns mycket som är illa med betong, med de stora utsläpp produktionen orsakar, men samtidigt tycker jag att betongen är väldigt vacker.

Här i Örnsköldsvik vill hon porträttera stadens puls och den energi som skapas mellan människor i ett tättbebyggt område.
– Det handlar om en stad som pågår på det fysiska planet, men också det mänskliga. På något sätt tänker vi ofta på det negativa i den moderna urbaniseringen, men den har också mycket att säga. Stadsmaterial som asfalt, betong och stål kan vara både negativt och positivt. Jag älskar texturen, ytorna som uppstår, och jag försöker zooma in på texturerna i detaljerna, jag gillar de där ärgade ytorna – de förmedlar någonting. Tänk på en tråkig gångtunnel, allt som hänt där och alla tankar som tänkts av människor som gått där.

Åsa Polfjärds utställning ”En stad pågår” har vernissage nu på lördag 8 oktober mellan 12 och 15. Utställningen visas sedan fram till och med 22 oktober.

Publicerat