Samhälle

Stöd till den som hjälper

Det finns 1,3 miljoner så kallade anhöriga i Sverige och närmare 9 000 i Örnsköldsviks kommun. Människor som finns där för andra och som också behöver stöd och hjälp för att orka.

Samhällets osynliga hjältar kallas de ibland, anhöriga som hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand.

– De flesta av oss blir en anhörig någon gång i livet. Det behöver inte finnas ett blodsband, som anhörig kan du ge hjälp och stöd till en granne, vän eller bekant, säger Catharina Ericsson, anhörigkonsulent hos Örnsköldsviks kommun. De flesta som vänder sig till oss hjälper någon med demenssjukdom, psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

I sitt arbete ser Catharina hur många, framför allt äldre, kör slut på sig i viljan att hjälpa, i tron att de måste orka eftersom alla andra verkar göra det.

– Många styrs av dåligt samvete och tror att de måste utplåna sig själva för den närståendes bästa men som anhörig måste du också tänka på dig själv.

Att det finns stöd och hjälp att få är det enligt Catharina inte så många som vet och det är inte heller självklart att be om den. Verksamheten vänder sig till alla anhöriga över 18 år som vårdar eller stödjer någon som också är över 18 år. Stödet delas in i indirekt och direkt stöd.

– Direkt stöd är det vi konsulenter ger genom information, vägledning, handledning, enskilda stödsamtal och aktiviteter i olika former. Till indirekt stöd räknas hemtjänst, avlastning och växelvård.

Promenadgruppen som träffas varje måndag är ett exempel på aktivitet. Den startade under pandemin men har fortsatt eftersom den är så uppskattad.

– Att få träffa andra är viktigt eftersom många anhöriga upplever ett utanförskap då all tid och kraft går åt till den närstående, och vänner ibland drar sig undan.

 

Den som behöver stöd kan välja att vara anonym, stödet är kostnadsfritt, inga journaler förs och det råder tystnadsplikt.

– Vi svarar bland annat på frågor om vilka rättigheter du har som anhörig, hur du gör när något inte fungerar eller vilken instans i vårdkedjan som ansvarar för vilka delar. Det vi inte kan svara på tar vi reda på.

Vanligtvis träffas anhörig och konsulent för att kartlägga vilka behov som finns.

– Vi är alla olika och när du är trött och slutkörd är det svårt att själv definiera vad som behövs, säger Marielle Sjölund. Vi finns där med två öron och en mun och i samtalet hittar vi lösningarna. Ibland, om den anhöriga själv är väldigt sliten och inte sover, kan vår hjälp vara att boka ett läkarbesök eller i viss mån koppla på andra anhöriga.

Informationen om anhörigstöd finns på kommunens hemsida och konsulenterna nås alltid via växel/Kontaktcenter.

– När du ringer dit får du vägledning så att du hamnar hos oss. Vi har inga särskilda tele-fontider och är noga att ringa upp när vi ser missade samtal eftersom vi vet hur svårt det är att ta steget och ringa. Det finns inga dumma frågor och vi gör vårt bästa för att guida och vägleda. l

Nationella Anhörigdagen 6 oktober
En kväll med energi och inspiration till anhöriga.
17-18 på Stadshuset Kronan möter du kommunens olika representanter som anhörigkonsulenter, biståndshandläggare, demenssköterskor och föräldrastödjare.
18.00 Föreläsningen "Att stärka sitt välmående med självkänsla i rollen som anhörig" med Christina Andersson, legitimerad psykolog, författare och forskare vid Karolinska Institutet.Ingen anmälan krävs.

Publicerat