Hus & Trädgård

Sätt stämningen med ljus

Det är ljuset som sätter hela stämningen i ett rum – helst bör du faktiskt ha fem ljuspunkter.
– Man behöver ljus, inte minst för sitt mående, säger Patricia Olsson på Elcentralen.

En välplacerad ljuskälla kan göra underverk för ditt hem, vare sig den kommer från en lampskärm eller ledljus i taket. Både för stämningens och ögonens skull.
– Generellt bör du ha ungefär fem ljuskällor i ett rum, säger Patricia Olsson, butiksansvarig på Elcentralen i Örnsköldsvik. Har du bara en stor taklampa som lyser upp allting, då sitter du och kisar när den är släckt och du tittar på tv. Sprider du ut ljuset får du ett lugn för huvudet och ögonen. Många vill inte ha något som stör på tv-bänken i tron att de ser ser tv:n bättre – men utan fler, små ljuskällor blir ögonen bara tröttare.
– Att använda sig av fler ljuspunkter runtomkring – indirekt ljus som skapar det allmänna ljuset i rummet – är lätt att glömma bort, säger kollegan Alexander Olsson. För gammalt tillbaka tände du kökslampan och allt blev jätteljust. När du släckte blev det kolsvart. Många hus är byggda så, med få uttag. Och så står man där och funderar om det ska släckas eller tändas när det är mörkt ute. 
De senaste 20 åren har dock belysningen kommit att bli av en del i inredningen. Som installatör jobbar Alexander ofta mot kunder som valt att bygga ut och bygga nytt. Att själv ordna en trevlig ljussättning går dock alldeles utmärkt i såväl hus som lägenhet, tack vare tekniken som tagit några rejäla steg. Skensystemet, för den som önskar flytt- och riktbara spotlights utan att behöva riva taket, har redan hunnit vara med ett tag. En sådan kan enkelt sättas upp med direktkoppling – medan husägaren med endast lösa elkablar i taket kan behöva kontakta installatör, för både säkerheten och försäkringens skull. 
– I dag finns också glödlampor med tre steg, så kallade trestegsdimmer, säger Patricia. Genom att tända och släcka får du tre olika lägen på glödlampan utan att behöva ha en installerad dimmer. Det har funnits i teknikbutiker tidigare men blivit vanligare nu.
Modernt är också systemen för hem-automation, då belysningen schemaläggs efter dygnet och styrs via mobilappar. Även där hittas numera förenklade varianter. Ett ledande företag är svenska Plejd som på senare tid släppt uttagsmoduler som inte kräver installatör.
– Smartpluggar är bra om du har många fönsterlampor hemma, säger Alexander. De kan också känna av solens upp- och nedgång eller gå på timer och släckas en viss tid. Det är bra för det där rummet du sällan är inne i och alltid låter vara släckt. Får du lite ljus därifrån när det blir mörkare blir det mer hemtrevligt med dörren på glänt.
Smart belysning gör det även smidigare att skapa en mer välkomnande utsida. Att det ser hemtrevligt ut när det lyser i fönstren är Alexander och Patricia överens om. 
– Jag kan tycka att det är så tråkigt när man åker förbi ett hus där det bara lyser i ett fönster. Nog är det trevligt att känna att "här är det någon som bor" – det är mysigt. Men har du kolsvart runt huset får du inte helheten i hemtrevnaden, i dag finns jättemånga utelampor som ser ut som en vanlig golvlampa med stickpropp, tipsar Alexander.
– Utomhusbelysning är bra även trygghetsmässigt och för att kunna titta ut, i dag är det vanligt med stora glasväggar och eftersom det är ganska mörkt där vi bor blir utsikten annars bara en svart vägg, säger Patricia.
Dagens ljuskällor tillåter dig också att justera färgtemperaturer. Med det kan ett varmt, mysigt rum få helt annat liv. Ett vitare sken ger en modernare, fräschare känsla, speciellt vid mörkt möblemang, och piggar även upp. 
– Vissa tänker att det blir sterilt, säger Alexander. Ja, för fem år sedan kanske. Då var färgåtergivningen låg i vitt ljus, en grå färg kunde bli blå. Så är det inte i dag. Men det är väldigt individuellt, vissa vill ha det vita ljuset, andra det orangea.
När det kommer till höstmodet blickar lampbranschen många decennier bakåt.
– Mässing och koppar är på väg tillbaka. Lampskärmstyger i kimono, med jättemycket färger. Tak- och golvlamporna är formade som blommor, stort och bulligt, som 60-talet, säger Patricia som själv byter och flyttar sina lampskärmar åtminstone en gång i månaden. 
– Man kan göra hundra grejer med en vanlig lampskärm, du behöver inte byta lampfot. Du behöver heller inte köra fast i att "nu köper jag den här lampan dit". Det finns inget facit som förut, det någon tycker är en kökslampa kanske jag vill ha i min hall, medan du vill ha min sovrumslampa i ditt vardagsrum.
För placering är rekommendationen att pröva dig fram.
– Ta en mörk och tråkig kväll och pröva att ställa lampan på olika platser – var känns det bra? Kanske inte med just den armaturen, men där du skulle vilja ha ljus. Att flytta en lampa, byta skärm eller ljuskälla kan skapa ett helt nytt rum, till våren vill jag exempelvis har lite varmare, då är man trött på snö.
– I dag håller ljuskällorna länge, själv har jag en hel låda med sparade förpackningar hemma, säger Alexander. Det går att göra mycket med små enkla medel. Använd det du har hemma och sätt en twist på det.

Publicerat