Hus & Trädgård

Bygger sitt liv på gården

Steg för steg har Sandra och Peter byggt sitt liv på gården i Nyland. De lär sig genom att våga misslyckas och sedan försöka igen, inspirerade av tidigare generationers vardagsliv på landet.

De sökte ett hus vid slutet av en grusväg och det är just en lång rak grusväg som leder fram till familjen Perssons gård Grantjäl småbruk.

– Det här är ett hem som vuxit fram genom åren, säger Peter. Vi har gjort det vi har velat och utvecklat lite varje år.

Det som har utvecklats mest är odlandet och djurhållningen. Sedan fyra år tillbaka är gården Sandras arbetsplats på heltid. En förändring paret förberedde genom att först testa att leva på en lön.

– Jag jobbade som personlig assistent och två år innan jag sade upp mig levde vi på Peters lön medan vi lade undan min för att betala av på huslånet, säger Sandra. Det gjorde att steget inte blev så stort att ta.

Peter arbetar heltid på fabriken i Husum, uppdelat på fyra dagar. När 7an hälsar på är han hemma på gården och arbetar vid sågen i ett skjul på andra sidan vägen.

– Vi ställde hit själva sågen först och sågade virket som vi sedan byggde väggar och tak av, säger Peter. Vi använder vår egen skog för att bygga det vi behöver på gården.

Han visar skogsmaskinen som är kopplad bakom en fyrhjuling. Det behövs en del maskiner för att sköta självhushållet. Några av dem är riktigt gamla, som den gamla vakuumpumpen som Peter visar i snickeriet inne i ladan.

– Den här är från 30-talet och planhyveln är också riktigt gammal. Det här rummet är ett bra exempel på hur vi bygger utifrån behov. Vi behövde ett snickeri och det här utrymmet fanns över.

Hela ladan har genomgått en omfattande renovering. Själva djurstallet är byggt av egensågat virke, i en stil som skapar rymd och ljus.

– Överlag lägger vi mer kärlek på ladan, djuren och odlingarna än vi gör på vårt eget bostadshus, säger Sandra. Oftast har jag en bild i huvudet som jag förmedlar till Peter och så säger han hur det går att få till rent praktiskt. Vi försöker tänka återbruk när vi bygger så vi gör inte ritningen först utan kollar vad vi har att bygga med och utgår från det.

 

En vanlig dag på gården startar med att Sandra följer barnen till skolbussen innan hon gör morgonrundan med utfodring och mjölkning. Livet följer årstiderna och när sommaren övergår till höst infaller den intensiva skördetiden.

– Nu ska allt tas om hand och det gäller att få in det mesta innan frosten kommer, säger Sandra. I slutet av oktober brukar jag vara klar med skörden men då ska fröerna tas om hand och i januari börjar vi med försådd. Livet på gården ändrar karaktär under året men arbetet tar aldrig slut, det finns alltid något att hugga tag i.

Fröodling är en viktig del i det cirkulära odlandet. De finaste plantorna sparas i jordkällaren över vintern och får växa och ge frön sommaren därpå. Sandra är aktiv i föreningen Sesam som verkar för att bevara mångfald i köksträdgård och på åker.

– Jag har testat olika kulturspannmål på mindre ytor som går att hantera för hand. I år testar jag att odla Ölandsvete för första gången, ett experiment eftersom det är lite för långt norrut.

Årets majs var också ett test, som tyvärr inte blev så lyckat. En ny sort eftersom fjol-årets inte funkade så bra att poppa.

– Vi kastar oss in i det vi tycker verkar roligt. Det kräver envishet och tålamod eftersom det inte alltid blir bra vid första försöket, säger Peter. Den här byn har hela tiden lockat oss att göra själva. När vi flyttade hit fanns bara äldre generationen kvar i gårdarna runt om. De hade vuxit upp med att odla sin potatis, skaffa ved och ha en mjölkko på gården som behövde hö. För dem var det helt naturligt att det är så man gör och det talade nog till något inom oss.

Hästarna, som var anledningen till att Sandra och Peter köpte huset på landet, har ersatts av två kor, en kalv, några får och hönor. Av mjölken blir det bland annat ostar som kryddas med örter från gården.

Allt gott som går att äta är enligt barnen, Frej 8 och Liam 10, det bästa med livet på gården, förutom alla gosiga djur.

­­– Pojkarna är med i allt vi gör, att familjen gör saker tillsammans är en viktig del av det här livet, säger Sandra.

Vi avslutar vårt besök med en titt i jordkällaren där det snart kommer att vara fullt med mat från gården. Här finns flera av ingredienserna till den återkommande fredagspizzan, som tomatsås och ost. Om vetet blir lyckat kan det kanske till och med bli pizzabotten bakad på eget mjöl i framtiden.

Publicerat