Nyheter/Reportage

En kväll med novell

Den har en minst sagt lång historia och tillägnas en egen dag. Nu är högläsningen på frammarsch i Örnsköldsvik.
– Det blir lite som att gå på bio, säger Karl Ingberg från Föreningen Norden.

Sveriges första "ljudbok" sägs ska ha publicerats 1952: Enligt Svenska Förläggarföreningen spelades författaren Dagmar Edqvists "Musik i mörker" – vars handling kretsar kring en ung musiker som plötsligt blir blind – in på hela 24 grammofonskivor. Då främst tillgängliggjord för personer med synnedsättning är i dag ljudboken ett vanligt inslag i många svenskars vardag. I fjol rapporterade SVT att den sedan 2020 till och med trumfar de tryckta böckerna sett till försäljningsexemplar. 
På ett sätt skulle man kunna säga att cirkeln därmed är sluten. Långt innan boktryckarkonsten var det nämligen till åhörares kollektiva förtjusning just högläsningen som förmedlade – och således förevigade – en berättelse. En tradition som både hållits på sparlåga en längre tid och nyligen fått ett större uppsving i Örnsköldsvik.
– Högläsning är en lite bortglömd kulturyttring, tycker vi, säger Karl Ingberg från Föreningen Norden som i över 20 års tid samarbetat med Biblioteken i Örnsköldsvik med att arrangera "Kura skymning"; inledningskvällen till den årliga Nordiska litteraturveckan då ö-viksbor, samtidigt som tusentals andra i hela Norden, 14 november bjuds in för att lyssna till högläsning, i år ur boken "Ålevangeliet" av Patrik Svensson.
I mars och april togs samarbetet ett steg längre, med högläsning varje tisdag.
– Högläsning för vuxna från nordiska författare – fantastiskt kul, säger bibliotekschef Katarina Larsson. Nästa vår kör vi samma koncept.
Högläsning säger hon kommer med positiva effekter.
– Det är fantastiskt för alla åldrar, att lyssna ger så många härliga intryck. När du läser själv målar du själv dina bilder av innehållet i boken – men att lyssna på någon annan ger i vissa lägen ännu starkare intryck, då påverkas du också av den som läser. Hemma hos en kollega brukar de läsa högt för varandra på kvällarna, varför gör man inte det mer? Att sätta sig bekvämt i dämpad belysning, avskärmad från brus, oavsett om det är i soffan tillsammans med familjen eller på äldreboendet. Det är magiskt.
Karl är inne på samma linje.
– Det blir en annan upplevelse när någon läser högt, säger han. Det finns en poäng i att lyssna, det blir en trivsam stund och lite som att se en film, som att gå på bio. Jag tror att man ska pröva och upptäcka att det är ett tillskott i en värld där vi tittar mycket på telefonerna, att ta emot och uppleva tillsammans. Ta en kväll i veckan, en kvart, inom hemmets väggar. En kväll med novell – där får du lite rim.
Om så bara en gång per år, varför inte på Internationella högläsningsdagen som infaller den första måndagen i februari. Den firas i över 170 länder som en dag för just högläsning och uppmärksammar både läsombud och personer som av olika anledningar har svårt att läsa själva. Rent allmänt passar annars hela den annalkande hösten utmärkt till högläsning.
– Väldigt bra, säger Karl. Som ett alternativ till tv. Efter högläsningen på biblioteket har vi fikat tillsammans och då uppstår intressanta, litterära diskussioner. Det blir ett socialt utbyte utifrån de intryck som väckts, och de brukar vara olika.
Har du tips till den som vill läsa högt?
– När jag gör det läser jag nog texten 3-4 gånger själv, för att få fram det jag tror författaren vill få fram. Försök låta texten komma in i din kropp så att du kan gestalta den. Ta till dig den, då kan du förmedla något mer än bara orden. Gör man det kan det bli olika filmer i publikens huvud och det är som sagt intressant att diskutera senare. Man kan säga; "nu läser vi och tar en kopp te efteråt". I en relation eller familj kan det bli en riktig trivselfaktor. 
 

BRA HÖGLÄSNING!
Katarina Larsson med kollegor tipsar om fyra böcker för vuxna att läsa högt ur.

Ædnan
Linnéa Axelsson
Visserligen ett epos på 750 sidor, men så passande att läsa högt! Korta strofer, där läsaren följer en resa längs renarnas flyttled men samtidigt en resa genom den samiska historien in i nutid. Ett outsägligt vackert språk fångar platser och stämningar. 

Herr Arnes penningar
Selma Lagerlöf
En liten roman med hög dramatik och vackert språk som lämpar sig utmärkt att läsa högt även om det är en otäck och sorglig historia. I princip allt som författaren skrivit passar högläsning väl, tack vare berättarglädje och dramaturgi. 

Pölsan
Torgny Lindgren
En skröna från Västerbotten där målet är att hitta den yttersta, slutgiltiga pölsan. Värst är viltpölsan i Morken där huvud-ingrediensen är 15 flådda ekorrar, kokta och malda. En mustig berättelse med humor och allvar.

Berättelser från Ådalen: Älven, bergen, den taggiga granskogshorisonten
Fem noveller från Ådalen, skrivna av välkända författare (Grzegorz Flakierski, Maria Hamberg, Bo R. Holmberg, Mats Jonsson, Therése Söderlind). Här möter läsaren bland annat häxprocesserna, sågverksepoken och skotten i Ådalen. Utmärkt högläsning från vår grannkommun.

Publicerat