Du är här

2022-09-15 - Musik
Aaron Sunstein. Foto: Anders Westergren.

Musik i oktober

Örnsköldsviks Musiksällskap har i samarbete med Svenska kyrkan inte mindre än elva programpunkter under oktober – en månad där man vill göra en manifestation över det rika musiklivet i Örnsköldsvik.

– Genom att sammanställa flera arrangörers konserter och vidga både genrer och det geografiska området får vi en festivalmånad med en mångfald som sällan skådats. Man skulle kunna säga att den mycket uppskattade Kulturnatten, som under många år arrangerats i Själevads kyrka, fått en fortsättning och en utvidgning. Allt i syfte att publiken ska få möta såväl jazz och klassiska konserter som populärmusik och folkmusik. Vi bjuder på en rik palett av musikaliska upplevelser, säger Krister Jansson, ord-förande i Örnsköldsviks Musiksällskap.

Först ut i festivalprogrammet står Örnsköldsvik Baroque som måndag 3 oktober ger en barockkonsert i Själevads kyrka, med musik av såväl kända som okända tonsättare från 1600- och tidiga 1700-talet.

Redan dagen därpå, tisdag 4 oktober, ger organisten Aaron Sunstein – ursprungligen från Boston – konserten ”Höstdrömmar”, också det i Själevads kyrka. Då får publiken höra fantasier och fugor av Bach och Max Reger, svenska tonsättaren Kerstin Jeppsons ”Ottobre”, franska tonsättaren Camille Saint-Saëns kända orkesterstycke ”Danse Macabre” i Edwin Lemares arrangemang för orgel, samt som avslutning César Francks lyriska preludium, fuga och variatom. I år är det för övrigt Francks 200-årsjubileum.

Samtliga arrangemang under musik-festivalen i oktober har fritt inträde.

Dela med dig av denna artikel på: