Du är här

2022-08-27 - Sport & Fritid
  • Johanna Åhlgren, tidigare proffsspelare och numera ansvarig för Övik Beachvolleys barn- och ungdomsverksamhet, smider tillsammans med Tobias Hahlin stora planer för sporten. Till nybyggda Övik Beachvolley Arena Vikingavallen välkomnar de spelare i alla åldrar. Foto: Håkan Nordström
  • Spel på Vikingavallen. Foto: Håkan Nordström

Banar väg för beachvolley

Beachvolley är hett – både i Sverige och Örnsköldsvik där det byggts ett flertal banor på kort tid. Kronan på verket står på Vikingavallen och hit välkomnas alla till spontana spelstunder.

Efter samarbete mellan kommunen och den nybildade föreningen Övik Beachvolley står sedan i början av augusti en nybyggd beachvolleybana i toppklass på Vikingavallen i Örnsköldsvik. Nu är förhoppningen att ö-viksbor i alla åldrar strömmar till för både spontanspel och planerade matcher.
– Inte ens Umeå som är ett beachvolleymecka har en lika bra anlagd utomhusbana, det blir inte bättre än så här; kvalitetssäkrad utrustning, den bästa sanden från Jönköping, rätt vinkel mot solen och synlig för de som passerar staden, säger initiativtagaren och föreningens grundare Tobias Hahlin som också varit en viktig kugge i hjulet för den senaste tidens snabba etablering av elva beachvolleybanor placerade i såväl Gullvik och Salusand som Köpmanholmen och Norrfällsviken.
Som nybliven ö-viksbo med lång erfaren-het av beachvolley och banplanering är visionerna stora.
– Volleyboll, där beachvolley ingår, är jättehett i Sverige, den organiserade verksamheten exploderar överallt. Vi tror att vi kan få 300 medlemmar och 40 tävlingsspelare – och med alla banor på naturstränderna finns nu förutsättningarna att bjuda in hela Beachvolley-sverige på träningsläger.
Kommunens kultur- och fritidschef Sune Westberg, som i slutet av 80-talet själv var aktiv spelare och numera verkar som elitdomare, är också entusiastisk.
– Banorna betyder jättemycket, det ger jättebra förutsättningar för att träna och tävla. Eller bara för spontanspel, för skojs skull. Det här är ett lyft för beachvolleyn i Ö-vik och för folk i alla åldrar som vill aktivera sig.
För privatpersoner som önskar spela spontant är alla utomhusbanor försedda med qr-koder som förutom att visa tips på självorganiserade spelvarianter även fungerar som turordningssystem. Via qr-koderna har också spelformen Social Play, då spontanspelare lottas till olika lag i tiominutersmatcher, redan hunnit genomföras.
– Beachvolley är skonsamt och enkelt, erfaren eller nybörjare spelar ingen roll, säger Tobias. Du behöver bara t-shirt, shorts och boll – och har du ingen kan du använda qr-koden till att låna ÖBV-bollar av oss eller få tips om vilken typ av boll du köper var. 
 

Dela med dig av denna artikel på: